Наполи и Валенсия записаха убедителни победи като гости в първите си мачове от 1/16-финалите на Лига Европа и с единия крак са в следващата фаза на турнира.

Италианският вицешампион Наполи спечели с 3:1 при визитата си на ФК Цюрих в Швейцария. Играчите на Карло Анчелоти бяха с класа над съперника и след голове на Лоренцо Инсиние (11), Хосе Кайехон (21) и Пиотр Зиелински (77) предрешиха крайния изход от мача. Бенжамин Кололи (83-дузпа) върна надеждите на домакините, но те не изглеждат никак големи за реванша в Наепол след седмица.

Валенсия също е с единия кръг на 1/8-финалите, след като победи с 2:0 в гостуването си срещу Селтик. Денис Черишев (42) преди почивката и Рубен Собрино (49) малко след нея вкараха головете за успеха на „прилепите“, разменяйки си асистенции. Шотландският гранд опита всичко по силите си да върне поне един гол, но до края на мача не успя да зарадва феновете си на „Селтик Парк“ в Глазгоу.

Предпоследният в испанската Примера дивисион Виляреал поднесе една от изненадите в първите 1/16-финали, след като спечели с 1:0 при визитата си на четвъртия в португалския елит Спортинг (Лисабон). Алфонсо Педраса (3) още в началото шокира „лъвовете“ от Лисобон, а те така и не съумяха да се съвземат от шока и дори завършиха срещата в намален състав, след като в 76-ата минута Акуня получи втори жълт и червен картон.

Шахтьор (Донецк) и носителят на Купата на Германия Айнтрахт (Франкфурт) пък предложиха голово шоу за крайното 2:2 в Харков. „Миньорите“ останаха в намален състав още в 11-ата минута, когато Степаненко бе изгонен след втори жълт и червен картон. Гостите на два пъти повеждаха в резултата с попадения на Мартин Хинтерегер (7) и Филип Костич (50), възползвали се от асистенции на Себастиан Роде и Лука Йович. Шахтьор обаче изравняваше чрез бразилците Марлос (9-дузпа) и Тайсон (67) след асистенция на бившия нападател на родния ЦСКА Жуниор Мораес. Така украинският тим запази шансове за реванша, въпреки че Айнтрахт има два гола на чужд терен.

Реваншите на всички срещи от 1/16-финалите на Лига Европа са на 21 февруари.

ЛИГА ЕВРОПА - СЕЗОН 2018/2019

Всички резултати от първите 1/16-финали в Лига Европа: