Спартак (Търнава) победи Локомотив (Пловдив) с 3:1 в реванша им от втория квалификационен кръг на Лига Европа. В първата среща носителят на Купата на България спечели с 2:0 историческото си първо домакинство на „Лаута" в евросблъсък и то в деня на 93-годишнината на клуба, а с гола на чужд терен в реванша се класира напред в турнира. Филип Дангубич (16) даде аванс на словаците, които в 35-ата минута останаха с човек по-малко заради червен картон на Захуменски. Въпреки това домакините продължиха да атакуват и шокираха "смърфовете" с нови два гола, дело на Богдан Митреа (52-дузпа) и Рафаел Тавареш (71). Радостта им обаче бе кратка, тъй като Ален Ожболт (74) бързо върна един гол, а той се оказа и решаващ за класирането на "железничарите" в следващия кръг, където ги очаква Страсбург. Френският тим елиминира Макаби Хайфа с общ резултат 4:3.

След равностойно начало в първите десетина минути домакините натиснаха и поведоха с гол на Филип Дангубич (16), който се разписа с глава след центриране на Ловат. Двамата повториха упражнението и в 24-ата минута, но този път голмайсторът на словаците в тази среща нямаше късмет и Луков спаси.

В 35-ата минута домакините останаха в намален състав. Захуменски задържа излизащия очи в очи с вратаря Ален Ожболт и главният съдия му показа директен червен картон. Въпреки това футболистите от Търнава продължиха да атакуват по-активно и в 44-ата минута Луков не допусна гол след страхотен удар на Халилович от далечна дистанция.

Winbet - на един клик разстояние! (18)

Втората част започна с най-доброто положение за Локомотив до момента, при което Малембана не успя да намери целта от воле. След това настъпи шок за "смърфовете". Малембана задържа футболист на домакините и Богдан Митреа (52-дузпа) бе точен от 11-метровия наказателен удар за 2:0, заличавайки пасива на словаците от първата среща. Последваха блестящи спасявания на Луков след удари на Халилович, а в 56-ата минута и напречната греда му помогна след шут на Тешия от далечна дистанция.

В игра за "смърфовете" се появи Парвиз Умарбаев, който центрира от фаул в 61-ата минута, а Димитър Илиев игра с глава и топката премина опасно близо покрай вратата. Седем минути по-късно последва невероятен пропуск на Ожболт, който засече топката на метри пред голлинията високо в аут.

Защитниците на Локомотив изпуснаха Рафаел Тавареш (71), който засече топката след центриране от фаул и вкара за 3:0, давайки предимство на домакините вече в общия резултат. Радостта им обаче бе твърде кратка, тъй като Ален Ожболт (74) вкара с глава за 3:1 след центриране на Карагерен и изравни общия резултат, а попадението на чужд терен дава предимство на българския тим.

До края на мача словаците хвърлиха всички сили в атака и притиснаха "смърфовете", но така и не успяха да реализират гол, който да ги прати напред в следващия кръг. В последните секунди Локомотив оцеля след невероятно меле пред вратата на Луков.

Мачовете на Локо (Пд) срещу Страсбург са на 8 и 15 август.

Спартак (Търнава) - Локомотив (Пловдив) 3:1
(в първия мач 0:2, общ резултат 3:3)
1:0 Филип Дангубич (16), 2:0 Богдан Митреа (52-дузпа), 3:0 Рафаел Тавареш (71), 3:1 Ален Ожболт (74)

Най-интересното от мача:
1 - Първи съдийски сигнал.
2 -  Вратарят Русов спаси, отклонена от Ожболт топка след изпълнение на фаул.
3 - Корнер и меле пред вратата на Спартак, но Русов хвана топката.
6 - Аралица опита удар с глава, но топката излезе в аут.
10 - Лека полека домакините изнесоха играта в половината на българския тим.
16 -   ГОЛ за Спартак (Търнава)! Ловат центрира отляво, а Филип Дангубич отклони с глава топката към левия ъгъл на вратата на Луков, който не успя да спаси.
21 - Локомотив се опитва да пресира домакините.
24 -  Удар на Дангубич с глава след центриране на Лобат, но праща топката право в ръцете на Луков.
27 - Ловат фаулира Карагерен при опит за контраатака и съдията не показа картон. Карагерен получи лекарска помощ.
33 - Момчил Цветанов пробва центриране при контраатака, но топката беше избита в корнер.
35 - Спартак остана в намален състав, след като Тимотей Захуменски задържа излизащия сам срешу вратаря Ален Ожболт, и бе изгонен с директен червен картон.
40 - Луков спаси нов удар с глава на домакините.
42 - Стивън Езе изчисти топката след корнер за Спартак.
44 -  Страхотен удар на Халилович от далечна дистанция и спасяване на Луков.
45+2 - Край на първата част!
.....................................................
46 - Начало на второто полувреме.
48 -  Локомотив пропуска най-изгодното си положение до момента, след като Ожболт продължи прострелна топка, а Давид Малембана от воле не успя да намери очертанията на вратата.
49 - Контраатака за българския тим, но Момчил Цветанов се забави.
51 -  ДУЗПА за Спартак! Малембана задържа футболист на домакините.
52 -   ГОЛ за Спартак! Богдан Митреа е точен от бялата точка за 2:0. Авансът на Локомотив от първия мач е заличен.
54 -  Локомотив е в шок и Луков спаси два удара от близка дистанция на Халилович.
56 - Греда за Спартак! Тешия шутира отдалеч и топката се удари в напречната греда за късмет на Луков.
61 - Влезлият като резерва Умарбаев центрира от фаул и Димитър Илиев засече топката с глава, но тя премина покрай вратата на домакините.
63 - Шут на Момчил Цветанов от далечна дистанция над вратата на словаците.
68 - Невероятен пропуск на Ожболт, който засече топката на метри пред голлинията високо в аут.
71 - ГОЛ за Спартак! Защитниците на Локомотив изпуснаха Рафаел Тавареш, който засече топката след центриране от фаул и вкара за 3:0.
74 -  ГОООЛ за Локо (Пд)! "Смърфовете" много бързо връщат един гол чрез Ален Ожболт с глава след центриране на Карагерен и изравняват общия резултат, а попадението на чужд терен към момента ги класира в следващата фаза.
83 - Луков хваща топката след корнер за домакините.
85 - Ловат шутира от фаул над вратата на Луков.
90+3 - Луков спаси топката да не излезе в корнер след фаул за домакините.
90+5 - Меле пред вратата на "смърфовете" и късмет за тях, след като топката излезе в аут.
90+5 - Край на мача! Локомотив загуби с 1:3 в Търнава, но с общ резултат 3:3 и гол на чужд терен продължава напред в третия квалификационен кръг.

СЪСТАВИТЕ:
FC Spartak TrnavaСпартак (Търнава): 31.Добривой Русов, 29.Иван Месик, 3.Богдан Митреа   , 44.Тимотей Захуменски , 20.Жоао Диого, 10.Филип Дангубич   (8213.Якубек), 27.Емир Халилович (8222.Келемен), 12.Марко Тесия, 36.Лукас Ловат , 24.Алекс Собчик (7299.Ван Кесел), 33.Рафаел Тавареш 
Треньор: Рикардо Чеу

PFC Lokomotiv PlovdivЛокомотив (Пловдив): 71.Мартин Луков, 50.Йосип Томашевич, 5.Давид Малембана , 6.Стивън Езе , 9.Бирсент Карагарен, 34.Петър Витанов (5710.Парвиз Умарбаев), 20.Милош Петрович , 7.Момчил Цветанов, 12.Ален Ожболт (8919.Луис Густаво ), 14.Димитър Илиев, 77.Анте Аралица (7221.Георги Илиев )
Треньор: Бруно Акрапович

Съдия: Ерик Ламбрехтс (Белгия)
Стадион: "Антон Малатински, Търнава

Легенда:       

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ: Първа лига - подготовка и трансфери

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020