Астана разби Макаби (Тел Авив) с 4:0 в мач от група „А“ на Лига Европа. Двубоят се превърна в исторически за казахстанския клуб и Станимир Стоилов. Това е най-голямата победа в сравнително кратката европейска история на Астана. И бе постигната начело с българския специалист. Предишният най-изразителен успех за Астана бе през есента на 2014 година с 3:0 срещу Апоел (Тел Авив) във втория квалификационен кръг на Лига Европа.

За днешния успех по два гола реализираха Патрик Твумаси (34-дузпа, 42) и Жуниор Кабананга (47, 52). Треньор на Макаби (Тел Авив) е синът на покойния Йохан Кройф – Жорди. Испанецът обаче получи образцова лекция от страна на Станимир Стоилов и домакините от Астана.

Резултатът можеше да бъде още по-убедителен за казахстанците, но играчите се отчетоха с доста пропуски пред вратата на сръбския вратар на Макаби Предраг Райкович. След успеха Астана има 4 точки след една победа, едно равенство и една загуба. Виляреал и Славия Прага също са с по 4 точки, но те играят помежду си от 22:05 часа тази вечер. Макаби Тел Авив остана на дъното в класирането с 1 точка.

В 33-ата при изпълнение на пряк свободен удар двама играчи на израелците играха с ръка и съдията показа бялата точка. От дузпата Патрик Твумаси откри за 1:0. В 42-ата минута Дмитрий Шомко направи страхотен пробив и центрира перфектно успоредно на голлинията. От там Твумаси връхлетя върху топката и я мушна в мрежата за 2:0. В рамките на пет минути в началото на второто полувреме Астана довърши гостите. В 47-ата минута Жуниор Кабананга напредна по левия фланг и изненада всички, като реши да стреля по диагонал от границата на наказателното поле, пращайки топката в мрежата пред плонжа на вратаря за 3:0. В 52-ата минута Шомко се подигра със защитата на израелците и намери Кабананга в наказателното поле и той с техничен фалцов удар направи 4:0.

АСТАНА - МАКАБИ ТЕЛ АВИВ 4:0
1:0 Патрик Твумаси (34-дузпа), 2:0 Патрик Твумаси (42), 3:0 Жуниор Кабананга (48), 4:0 Жуниор Кабананга (52)

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА