Олимпик (Марсилия) в ролята на символичен домакин приема Атлетико (Мадрид) на финала на Лига Европа, който ще се играе във френския град Лион. Марсилци опитват да станат първият френски победител в турнира. „Дюшекчиите“ ще търсят първа победа над френски отбор във Франция от 57 години.

Треньорът на френския тим Руди Гарсия има на разположение капитана Димитри Пайет, който пропусна мача за първенство срещу Гинган през уикенда. Наставникът на Олимпик ще трябва да реши преди мача дали да постави Луис Густаво в защита или в халфовата линия. Очаква се Хироки Сакаи да започне като титулярен десен бек на мястото на Буна Сар, който има проблем в рамото.

Проблемите на Диего Симеоне изчезнаха, след като левият бек Филипе Луис се възстанови по-бързо от контузията. Неговият заместник Лукас Ернандес обаче се справи отлично в отсъствието на бразилеца и се очаква днес да е титуляр. В центъра на халфовата линия най-вероятно ще започне капитанът Габи заради по-големия си опит в сравнение с Томас Партей.

КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Руди Гарсия (Олимпик): Имаме много малък шанс за победа, но няма да се предадем преди края на мача. Да играем срещу Атлетико, това е голямо събитие за нас. Говорим за отбор, който два пъти игра финал в Шампионската лига през последните четири години, а не толкова отдавна спечели Лига Европа. Финалът обаче е във Франция и това е добра възможност за нас. Още повече, че до момента нито един френски отбор не е печелил турнира и ние може да сме първите.

Диего Симеоне (Атлетико): Готови сме за големия финал. Марсилия се представя много добре, а треньорът на тима разполага с много опции. Съперникът е опасен, особено в средата на терена и в офанзивен план. Ще бъде труден мач. Щом отпаднахме от Шампионската лига, този турнир стана наш приоритет. Достигането до финала увеличава отговорността, но сме готови.

Olympique de MarseilleОЛИМПИК (МАРСИЛИЯ) – АТЛЕТИКО (МАДРИД)Club Atlético de Madrid

Днес от 21:45 часа по БНТ 1 и БНТ HD
Лион, „Групама Арена“
Съдия: Бьорн Куйперс (Холандия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Олимпик (Марсилия): Манданда, Сакаи, Рами, Луис Густаво, Амави, Ангиса, Сансон, Товен, Пайет, Окампос, Жермен
Контузени: няма
Под въпрос: Роландо, Сар, Митроглу

Атлетико (Мадрид): Облак, Върсалко, Хименес, Годин, Лукас, Коке, Саул Нигес, Габи, Кореа, Гризман, Коста
Контузени: няма
Под въпрос: няма

Баланс: 2 мача, 1 равенство, 1 победа за Атлетико (Мадрид), г.р. 2:1 за Атлетико
Олимпик срещу испански отбори: 15 мача, 4 победи, 3 равенства, 8 загуби
Атлетико срещу френски отбори: 12 мача, 6 победи, 5 равенства, 1 загуба

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Това ще бъде трети мач между двата тима. Предишните два бяха в групите на Шампионската лига през сезон 2008/09, когато Атлетико спечели с 2:1 у дома и след това стигна до нулево равенство като гост.
* Олимпик вече записа две победи над испански съперник този сезон. Това стана на осминафиналите, когато бяха постигнати успехи с 3:1 (у дома) и 2:1 (като гост).
* Атлетико не е побеждавам френски съперник във Франция от 1961 година насам, когато печели с 3:2 като гост на Седан в първия кръг на КНК.
* Марсилци за първи път са на финал на Лига Европа, но през 1999 и 2004 година загубиха финалите на Купата на УЕФА.
* През този сезон „дюшекчиите“ участват в турнира за първи път от пет години, като в този период игра два финала в Шампионската лига
* Това е седмата поява на испански отбор на финал на Лига Европа, докато френски тим за първи път спори за трофея.
* Диего Симеоне е единствения неевропейски треньор, спечелил Лига Европа.
* Няма френски отбор, триумфирал в Купата на УЕФА/Лига Европа. Марсилия два пъти се провали на финал (1999 и 2004), а по един път това сториха Бастия (1978) и Бордо (1996).
* Олимпик три пъти е разрешавал мачовете си от евротурнирите след дузпи – две победи и една загуба.
* Атлетико от своя страна шест пъти е изпълнявал дузпи след редовното време и продълженията на мачове в Европа – две победи и четири загуби.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА