Левски се падна срещу Сутиеска (Никшич) на старта в турнира Лига Европа. Българският полузащитник Дилян Колев познава отлично футбола в Черна гора, където игра през 2013 и 2014 година. Освен това той си взе и жена от бившата югославска република, като двамата живеят в Исландия вече две години.

В Черна гора бившият халф на Ком-Миньор (Берковица) и Сливен първо защитава екипа на градския съперник на Сутиеска - Челик, след което беше и в Младост (Подгорица). Колев има три победи срещу съперника на Левски. Ето какво разказа пред БЛИЦ СПОРТ: 

- Диляне, какво можеш да кажеш за Сутиеска, запознат ли си с настоящия им състав?
- Погледах с какъв състав са в момента и видях, че повечето им футболисти са същите, срещу които играх 2013 и 2014 година. Сутиеска е градският съперник на Челик, където бях и имах много добри спомени. Имам три победи срещу тях. С Челик бих Сутиеска с 3:0 и 1:0 през 2013-а, а през 2013-а с Младост ги отвяхме с 4:1 у дома. Скромен отбор са, нищо особено. Населението на град Никшич е около 70 хиляди жители. Стадионът на Сутиеска се казва "Край Бистрице", малък е, има осветление. На десетина минути пеша е от центъра на Никшич. До него е стадионът на Челик. Предполагам, че за мача с Левски ще се съберат около 5 хиляди зрители. "Край Бистрице" обаче е само с две трибуни. Зад вратите няма сектори. Имат си верни фенове, но не са като тези на Левски. Веднага след жребия се свързах с приятели и бивши съотборници в Черна гора и разпитах за Сутиеска. Най-добрият им футболист Милан Влаисавлевич е преминал в Будучност. Съвсем логично повечето им играчи са черногорци. Имат и двама японци - Шимура Нобуру и Масанобу Егава. Нобуру е твърд титуляр в халфовата линия, докато другият е резерва. Прави ми впечатление, че последните години японците в Черна гора стават все повече. Сутиеска спечели Купата на Черна гора миналия сезон и така се класира в Лига Европа. Аз докато играх там, те успяха да спечелят двете си титли до момента - 2013 и 2014 година. Така че мога да се похваля с победи над шампионите. Триумфираха с известна доза късмет.

- Какъв стил на игра практикуват и Левски може ли да има проблеми?
- Типичната сръбска школа. В Сутиеска има технични футболисти. Огромна грешка ще бъде, ако Левски ги подцени. Мачът в Никшич ще бъде интересен. На Левски ще е трудно, но не и невъзможно да победи и в двата мача. Не очаквайте обаче успех с изразителен резултат. Не мисля, че Левски ще успее да вкара много голове на Сутиеска. Друго интересно е, че там игра Блажо Игуманович, който сега изпадна с Монтана във Втора лига. Екипът им е сходен с този на Левски - синьо и бяло. И на тях им казват "сините". 

- С кой роден клуб би сравнил Сутиеска?
- Бих ги оприличил със Славия. Отбор от средна класа са. Смятам, че Левски ще се справи с тях и ще продължи.

- За треньора Никола Ракойевич какво знаеш?
- Това е треньорът, който водеше Младост (Подгорица) срещу Лудогорец. Той е добър специалист, минал е през много отбори. Ракойевич е един от преподавателите в местната треньорска школа. Изпитва тези, които учат за лиценз. 

- В Черна гора или в България смяташ да учиш за тапия?
- Обмислям възможността за Черна гора. В България са доста много желаещите да получават лицензи. 

- Кога за последно беше в Черна гора?
- Миналата година ходих, с жена ми гостувахме на родителите й. От две години е при мен в Исландия, свикнахме тук. Продължавам да играя за Ейнхери, треньор съм на женския отбор на клуба, доволен съм. 

- Кои други българи са в Исландия?
- В Ейнхери сме трима. Другите са Тодор Христов и Тодор Тодоров. Преди няколко месеца дойде и Георги Каранейчев. Помогнах му да се установи в Исландия, но той е в друг отбор. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа