Тази вечер Левски се изправя срещу второто си препятствие по пътя към групите на Лига Европа. „Сините“ гостуват от 21:30 часа на Хайдук (Сплит) в първи мач между двата тима от втория квалификационен кръг на турнира.

Хърватският гранд е сочен за фаворит за сблъсъците с 26-кратните шампиони на България, а една от причините за това е унгарският нападател на тима Марко Футач. Високият 196 см таран е голмайстор на местния шампионат за миналата година с 18 гола и със сигурност ще направи всичко възможно да започне подобаващо новия сезон.

На пръв поглед 27-годишният футболист е тромав и муден. Изключителният му голов нюх и почти перфектната игра с глава обаче го правят изключително опасен противник, който почти винаги създава огромно проблеми на защитниците. Именно тези му качества преди години го превръщат в един от най-обещаващите нападатели в Европа.

Нанси, Вердер (Бремен), Портсмут и Лестър са само част от отборите, в които през години се подвизава Футач. Проблеми с контузии и лоши обстоятелства обаче му пречат да направи кариерата, за която винаги е мечтал.

В началото на 2016 година, преминал през множество операции, дори обмисля да спре с футбола. И точно в този най-тежък, момент всичко се променя. Едно събитие преобръща живота му и му дава сили да се завърне на терена и да възроди кариерата си с екипа на Хайдук. 

Eто кой е Марко Футач и защо в Левски трябва да се притесняват от присъствието му на терена

Още в най-ранна детска възраст Марко Футач проявява огромен интерес към спорта и започва да се занимава с баскетбол. На 12 години преценява, че това не е неговата игра и се записва в тенис школа в Будапеща, следвайки примера на сестра си. Бързо разбира, че няма да постигне нищо значимо на корта и започва да тренира водна топка. Ситуацията се повтаря и Марко заменя басейна със зеления терен, като стартира тренировки в Керулети ТУЕ в Будапеща.

„Започнах като вратар. Бях висок и още в началото ме сложиха под рамката. На една тренировка дойде баща ми и се развика на треньора: „Моят син на вратата няма да го гледам“. Така ме направиха нападател. Справях се добре“, спомня си Футач.

И наистина. Талантът му бързо е забелязан и не след дълго той преминава във Ференцварош. През 2006 година, едва 16-годишен, напуска родината си и става част от школата на френския Нанси. 

Футач не изпитва никакви проблеми с адаптацията и още в първия си сезон забива 18 гола в 21 мача за формацията до 18 години. Въпреки, че бързо става част и от втория отбор на Нанси, таранът не успява да стигне до представителния тим. Причината – трансфер в германския Вердер (Бремен) за сумата от 150 хил. евро.

„Марко е изключителен талант. Наблюдавахме го дълго време и решихме, че е точният момент да го привлечем. Много сме доволни“, казва тогавашният треньор на Вердер Клаус Алоф по повод сделката за 18-годишния нападател.

Марко Футач стартира през 2009 година лятна подготовка с първия тим на „бременските музиканти“, като вкарва 2 гола в четири контролни срещи. Въпреки този наглед добър показател, треньорският щаб преценява, че е по-добре Марко да трупа опит във втория отбор, за който забива 3 гола в 13 мача. През 2010 преминава под наем във втородивизионния  Инголщад, където също изпитва трудности да демонстрира качествата си. В крайна сметка през лятото на 2011 година авантюрата на Футач в Германия приключва и той преминава в състезаващия се тогава в Чемпиъншип – Портсмут.

На Острова унгарският нападател буквално се преражда и започва да ниже гол след гол. Само шест месеца, след като облича синия екип, босовете на клуба определят изявите на 21-годишния тогава играч като впечатляващи и удължават договора му.

Селтик и Рейнджърс също са впечатлени от качествата на Футач и желаят да го привлекат в редиците си. От Портсмут обаче категорично отказват да се разделят с най-добрия си играч. Клубът е обявен в администрация и освен битка за оцеляването си, южняците водят такава и за мястото си във второто ниво на английския футбол.

В крайна сметка Портсмут изпада, а Марко Футач напуска и преминава със свободен трансфер в Лестър. Той подписва 3-годишен договор, като е гласен за заместник на дългогодишния нападател на „лисиците" Стив Хауърд, който преминава в Хартлепул.

Футач обаче не съумява да се справи с поверената му отговорност и на два пъти е пращан под наем – първо в Блекпул, а впоследствие и в унгарския Дьошгьор. Именно в родината си Футач отново загатва за головите си качества и забива 12 гола във всички турнири. Това обаче не е достатъчно за Лестър и английският клуб го освобождава.

Следва престой в турския Мерсин, където за кратко е съотборник с българския национал Николай Михайлов. В южната ни съседка Футач изживява и най-тежкия си момент в кариерата. На два пъти контузва тежко коляното си и остава извън терените почти 9 месеца. Това е и причината да изиграе едва 30 мача в Суперилигата, в които реализира 4 гола.

През лятото на 2016 година преминава със свободен трансфер в Хайдук (Сплит). Още с първите си изяви той се превръща в основен играч на тима и любимец на феновете. Представянето му е наистина впечатляващо и в края на сезона става голмайстор на хърватското първенство с 18 гола. Футач става първият играч на Хайдук за последните 25 години, който е на върха на престижната класация.

„Много съм щастлив, че успях да помогна на отбора. Това беше първият ми сезон от много време насам, в който не ме сполетяха контузии. Чакам с нетърпение мачовете в Европа и съм убеден, че ще се представим достойно“, казва Футач при награждаването за голмайстор №1 на Хърватия.

Извън терена Марко Футач е определян като любезен и вечно усмихнат човек. Всяко свободно време отделя на двете най-важни момичета в живота си – малката Миа, която се ражда в началото на 2016 година, и ослепителната си съпруга Гита.

Любопитно е, че нападателят и бившият модел са заедно от цели 6 години, като тя следва навсякъде своя любим. Едва на 13 юни това лято двамата узаконяват връзката си. Това е причината Футач да изпусне началото на подготовката на Хайдук.

„Семейството е най-важно за мен. В началото на 2016 година се роди Миа и това беше най-положителното нещо в онзи момент. Бях претърпял няколко операции и дълго време не играх. Бях останал без отбор. Беше много тежко. Когато я взех в ръцете си обаче си казах, че съм длъжен да се грижа за нея и трябва да се завърна на терена. Мога да кажа, че Миа спаси кариерата ми“, споделя Футач.

Относно предстощите мачове с Левски нападателят казва: "Готови сме. Проведохме добра подготовка и изграхме няколко контроли, в които изгладихме неточностите. Вълнувам се много, тъй като досега така и не получих възможност да играя в евротурнирите. Миналото лято се контузих и отново пропуснах мачовете в Лига Европа. Дойде и моят момент и ще направя всичко възможно дебютът ми да бъде запомнящ се".

Това е Марко Футач – скромен и любезен извън терена и голов хищник на него. Със сигурност в Левски са обърнали специално внимание на исполина в атаката на Хайдук и ще вземат мерки, за да го спрат. Дали ще са достатъчни обаче?! Предстои да разберем…
Светлин ТОНЕВ / БЛИЦ СПОРТ