Наскоро Левски привлече в редиците си 19-годишния Еркебулан Сейдахмет от Казахстан. Трансферът бе приет с озадачение у нас, а футболните качества на офанзивния футболист все още са мистерия. Факт е обаче, че всички български специалисти, които са гледали младия казахстанец, се изказаха много ласкаво за него и му предрекоха бляскаво бъдеще.

В родината си е известен като Казахстанския Меси и всъщност е най-голямата звезда там. Наскоро феновете в страната дори измислиха песен за него:

"45 години чакахме за футболист голям. И той дойде - Сейдахмет от Казахстан! О, Еркебулан от Казахстан! О, Еркебулан от Казахстан!".

Дебютът на Сейдахмет в Левски срещу Верея предизвика истерия в страната му. Хиляди се опитваха да намерят начин да гледат на живо двубоя на "сините", който бе спечелен с 4:3. Младият играч, който е под наем от Уфа, се появи в игра в 58-ата минута.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

И тук идва ред да похвалим ръководството на Левски за далновидността. В световен мащаб дори най-големите грандове вземат играчи от страни, които не са силни във футболно отношение, но са привлекателни за рекламния пазар. Китайци, японци, корейци. А после официалните фланелки на съответния отбор се харчат като топъл хляб в родината на дадения футболист.

Е, в този случай Левски спокойно може да каже, че започна да действа правилно от маркетингова страна и спечели симпатиите и интереса на Казахстан. В тази страна вече едва ли има футболен фен, който да не знае какъв е този отбор Левски, от коя държава е и т.н.

Сега е моментът "сините" да направят и друго - да намерят начин да пласират в Казахстан фланелки. Да използват момента и да направят удар на пазара. Не е сложно, не изисква много усилия. Местните телевизии ще опитат да закупят пакети, за да излъчват мачовете на "сините", от което ще спечели и целия роден футбол чрез телевизионни права. 

А ако Сейдахмет покаже, че наистина е невероятен талант, за какъвто го представят, то Левски бързо трябва да се задейства и да го откупи. Печелиш голям пазар извън България, а в бъдеще печелиш и солидна трансферна сума, ако успееш да развиеш правилно потенциала на Сейдахмет.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019