Левски започва участието си в Европа това лято днес. "Сините" гостуват на Вадуц (Лихтенщайн) от 18:45 часа българско време в първи мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

Съперникът на Левски със сигурност спада в графата преодолими, още повече, че се състезава във втора дивизия на първенството на Швейцария (Лихтенщайн няма собствено първенство). Доскоро отборите от Лихтенщайн дори бяха наричани джуджета. Провалите на българските отбори в Европа (с изключение на Лудогорец) обаче промени така очакванията, че дори и срещу такива съперници трябва да се внимава.

Може да ви звучи несериозно или шокиращо, но фактите са такива, че Вадуц е по-успешен от Левски в Европа в последните пет сезона. Взехме само пет години, за да сравним участието на двата клуба в турнирите - преди това е ясно, че "сините" са на светлинни години пред противника си.

През тези пет сезона скромният тим от Лихтенщайн е отстранил пет съперника! Вярно, единият е Колеж Европа от Гибралтар, но през сезон 2015/16 стига до трети квалификационен кръг на Лига Европа, след като елиминира ЛА Фиорита и естонския Номе Калю. И отпада от швейцарския Тун след две равенства!

През сезон 2016/17 Вадуц отстранява Силекс (Македония), а след това отпада от Мидтиланд (Дания). През изминалия сезон противникът на Левски елиминира Бела Таун (Уелс).

За последните 5 сезона в Европа Вадуц има общо 18 мача, от които 10 победи, 4 равенства и 4 загуби.

За жалост Левски се представя трагично в последните пет сезона в Европа. Българският тим е отстранил един единствен противник - през миналия сезон Сутиеска в първия квалификационен кръг. Някои ще побързат с уточнението, че Вадуц е играл с изключително слаби отбори и започва винаги от най-ниското стъпало в Европа. Така е, но и Левски едва ли се мери с Вадуц...

За последните 5 сезона в Европа Левски има 12 мача, от които 3 победи, 3 равенства и 6 загуби.

Колкото и неприятно да е сравнението истината е, че Вадуц за последните 6 години има 12 победи в Европа. А преди това в цялата си история има едва 6 успеха. Тоест, клубът малко или много търпи развитие и го демонстрира в евротурнирите. Левски почти за същите пет години има едва 3 победи на европейската сцена. Съвсем скоро "сините" играеха в групите на този турнир (два поредни сезона 2009/10 и 2010/11), като преди това отстраниха по три противника. Нещо, което в момента ще бъде отчетено като уникален успех...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ 

Участието на Левски в Европа в последните 5 сезона

Участието на Вадуц в Европа в последните 5 сезона