Треньорът на Левски Делио Роси гостува в "Спортно шоу Гонг" по Дарик радио, където обясни какво го е накарало да дойде в България, както и каза, че не е пристигнал, за да взима, а да даде на отбора. 

"Чувствам се добре в България. Единственото нещо, което ме смущава е езикът. Ще бъде много по-добре, ако говоря български. По време на тренировките не е лесно, защото първо трябва да разбере преводача. Много пъти не трябва да се превежда буквално, защото има специфични термини и няма да има същия смисъл, който се стреми да обясни треньорът", коментира Роси.

"В моята работа е хубаво, че когато човек говори, те трябва да запомнят това, което им казвам. Ако Левски искаше да постигне бързи резултати, щеше да избере друг треньор, а не такъв, който да обучава повече, като мен. Смятам, че ние започнахме да строим нещо наистина много голямо, което ще даде резултати в бъдеще. Аз няма какво да продавам. Мога да продавам само моя професионализъм. Нямах проблем да дам всякакви обещания. Ако давах обещания, а те не се изпълняваха, можех да се оправдая със ситуацията и да намеря други обстоятелства, с които да се оправдая. Знам докъде искам да стигна. Не знам колко време ще ми бъде необходимо. Сега наистина поставяме основата, за да може един ден Левски да се върне там, където заслужава и където е бил едно време. Целта не е Левски да играе срещу по-силни отбори в Европа един или два мача. Левски трябва  да бъде в продължителен период на това ниво и да се класира за европейските клубни турнири", коментира италианецът. 

„Вие казвате, че отборът прилича на италиански. Ако някой разсъждава по този начин мисля, че е много опростено. Ако погледнем Ювентус, отборът две години стига до финала в Шампионска лига, а това е един италиански отбор. Последните две години в Англия шампиони станаха италиански треньор Антонио Конте и Клаудио Раниери с техните треньори. Друг треньор, който се казва Роси спечели шампионата в Унгария. Друг треньор, който бе помощник на Конте спечели титлата в Русия. В момента, в който Италия имаше добри футболисти печелеше постоянно големи първенства. Не можеш да спечелиш едно първенство само, ако играеш в защита. Ако играта в защита означава, един отбор, който прилича на италиански, а това означава организиран отбор, аз съм съгласен“, продължи Роси.

„Дойдох след третия-четвъртия кръг. Много е трудно да се започне отново физическа подготовка по време на самото първенство. Според моето виждане, най-важният период, в който се постига уравновесеност в кондиционното състояние на футболистите е по време на подготовката преди началото на първенството. Връщайки се на това, което казахме, че взимаме футболисти, които да убедим да дойдат в Левски, взимаме играчи, които не са играли преди да дойдат в Левски, били са без отбор или не са били част от първия отбор. Става още по-трудно. Тези, които дойдоха подобряват своята форма, но това всичко се прави по време на първенството, което върви. Аз също бих искал всичко да стане веднага, но не е възможно. Мисля, че започнахме да правим един преход. Наистина започнахме да ходим. Ще се научим и да тичаме. В момента сме в един период на преход, който е междинен. Всички искаме отборът да стигне до 100%. Много по-бързо се стига от 0 до 70, а всеки следващ процент е все по-труден и по-труден“, каза треньорът на "сините".

"В момента мисля само за Левски, а не за българския футбол като общо. Аз ходих онзи ден да гледам мача между България и Франция, за да видя на какво ниво е националния отбор. България игра с много желание, хъс и игра организиран футбол, но трябва да признаем, че игра срещу един много по-силен отбор“, продължи Роси.

„Няма да скрия, че ако не беше за Спас Русев, нямаше да бъда тук. Той беше много настоятелен и въпросът изобщо не беше от финансово естество. Той успя да докосне правилните струни за мен. Тези точни струни са, че аз съм един любопитен човек и съм заинтересован до докосна един по-различен футбол. Другото е, че той иска да остави във футбола нещо за постоянно. Трябва да направим нещо, което да продължи дълги месеци и той ми гласува голяма отговорност. Когато върху мен се постави една огромна отговорност, аз давам от себе си не 100%, а 120%“, обясни Роси.

„Ако Обертан можеше да играе с две докосвания, може би щеше да бъде още по-добър футболист. Защото по-големите футболисти играят с едно докосване, не са им нужни две. Аз трябва да кажа, че Обертан и Гомес ми помагат, защото те идват с друг манталитет и са свикнали да играят друг футбол. Те са ми от полза, въпреки че много често ме ядосват“, добави треньорът на Левски.

„Според мен е грешка, че се обединяват нещата, защото аз съм свикнал да говоря за предстоящия мач. Не може да ме заболи главата преди да си я счупя. Ще подходим за тези мачове, когато дойдат, за да видим и от какви позиции ще тръгнем. Може би ще се изправим срещу отбори, които ще бъдат в по-добра форма от нас, но това винаги се доказва на терена. Няма никакъв смисъл на думи да кажа, че сме готови. Ще се види на терена дали сме готови или не. Когато отидох в Лацио никой не ми каза, че трябва да спечеля първенството, а ми казаха, че трябва да спечеля предстоящите две дербита и още няколко важни мача. Всички си мислят, че се хвърлих във фонтана заради спечеленото дерби. Аз се бях хванал на един бас, който бях загубил и трябваше да се хвърля във фонтана. Ако обещая нещо и се хвана на бас в България, не е проблем да се хвърля във фонтана, ако не спечеля. Феновете трябва да имат търпение. Аз не съм дошъл да взема. Дошъл съм да дам на Левски. Ако аз успея да направя един отбор, независимо дали ще отиде много напред в европейските турнири, привърженици да бъдат горди от представянето на този отбор, ще бъда щастлив. На привържениците искам да кажа, че отборът е на п тези, които го обичат. Истинските привърженици се виждат тогава, когато не отборът побеждава, а когато отборът не върви добре. Любовта към един отбор не е свързана с това какво ще спечели този отбор, а тя е над това. Надявам се, че следващият път ще успеем да направим интервюто на български“, каза още Делио Роси. 

 

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма