Днес легендарният защитник на Левски Н. Илиев става на 55 години. Ще празнува със семейството си на място, което запази в тайна. Юноша е на тима от "Герена", играе за сините от сезон 1982/83 до 1988/89, след което е продаден на италианския Болоня и става първият българин в Калчото. Фланелката на Левски носи и един полусезон през 1992/93. Общо за клуба има 248 мача с 33 гола. Печели титлата 4 пъти - 1984, 1985, 1988 и 1993, вдига купата през 1984 и 1986 г. Избран е за Футболист №1 на България през 1987 година, част е от националния отбор на световното в САЩ през 1994-а.

- Г-н Илиев, как се чувства успял човек като вас на 55 години?
- Успял, щастлив и реализиран от гледна точка на футболист и ръководител -доста купи, титли, отличия, призвания и награди съм получил. Щастлив съм, защото създадох прекрасно семейство. Имам невероятна съпруга, винаги е била моят ангел спасител. Преди 16 години след всичко, което ми се случи, ме върна към живота (б.а. -тогава му откриват проблеми със сърцето). Благодарен съм на най-скъпите ми хора. Дъщерите ми Катрин и Натали са моята гордост. Пожелавам на всички добри хора по света да имат такива семейства. А най-хубавото сега са четирите внучета. Дай Боже някое от момчетата да ме наследи на терена и да ме задмине. Семейството винаги ми е носило радост и ми е помагало. Лесно е, когато си на върха и хората да са около теб. Но в трудните моменти, а те за мен в спортната ми кариера бяха доста -здравословни проблеми и контузии, ако не бяха близките около мен, не знам дали щях да чествам сега тези 55 години. Благодаря им за всичко. За нещата, постигнати като футболист, имат заслуга ръководителите ми, съотборниците ми, треньорите ми - от първия, когато бяха на 10 години, до последния. А за да бъда този Ники Илиев - такъв ме направи страхотната, великата публика на Левски.

- Кой е върхът, с който се гордеете?
- Може да ви изненада, но ще бъда честен - нито това, че бях футболист на годината, бронзовият медал от световното през 1994-а или пък капитанската лента в Левски и националния отбор може да се сравнява с признанието да бъда първият футболист, който излиза от България в най-силния шампионат в света (б.а. - през 1989 преминава от Левски в тима от Серия А Болоня). Това бе признание за целия ни футбол. Левскарите могат да се гордеят с това, че този играч е техен юноша. За мен бяха платени 1,8 милиона долара, но сумата нарасна докъм 2 милиона, защото след това в три поредни години Болоня плащаше за лагери на Левски. Рийкард струваше 1,75 милиона долара на Милан, а Бреме 1,25 милиона на Интер! Бях по-скъп от тях!

- Гласът би трепка всеки път, когато кажете "Левски". В момента обаче надали клубът би радва?
- За съжаление сега отборът не носи радост не само на мен, а и на публиката си. Да си спомним само какви събития се разиграха в последните 2 години. Не може Левски да се дава на човек... По неговите думи разбрах, че Левски "му е набутан" на Спас Русев. Недопустимо е да направиш такова изказване. За Левски и ЦСКА не може така да се говори. Не знам как хора, които натрупват милиони дългове - Венци Стефанов казва, че са над 39 милиона, а и на ЦСКА бяха доста, не си получат заслуженото? Не може само заради лични интереси да се съгласиш, да ти "набутат" едва ли не Левски. Това, естествено, означава, че не управляваш със сърце, душа и любов. А това е Отбора на народа. За него трябва да се дава всичко. Мисля, че всеки трябва да си понесе последствията за случилото се в Левски в последните 2 години и за натрупаните милиони.

- Вие бяхте отявлен критик на предишното ръководството и на няколко пъти бихте камбаната за случващото се...
- Защото не пестя истината. Затова и често не сте ме виждали в управлението на футбола. Много хора не обичат да им се казва истината, когато не им изнася. А от моите уста боли доста. Но всичко, което съм правил и ще продължавам да правя, е за интереса и доброто бъдеще на Левски и националния отбор. Затова няма да спестявам критики. Ако допусна грешка, ще си я призная. Аз не се церемоня - премиер, президент... В тази страна съм бил и с много политици на една маса и винаги съм им казвал нещата - "право куме в очи". Боляло ги е. Не може да се критикува, като футболът е зле, а когато сме печелили нещо, всички да идват още на летището и да се снимат.    

- Сега в по-добри ръце ли е Левски според вас?
- Всеки, който обича клуба, се надява всяка промяна да е за добро. Васил Божков е човек с доста добри финанси и в никакъв случай не смятам, че нещата ще продължат както в последните 2 години. Виждате, че веднага са се платили 3 милиона лева, за да се спаси евролицензът на Левски. Това означава, че той ще започне стабилизирането на клуба. Това е най-важното нещо на този етап, независимо от резултатите на отбора. Левски трябва да е финансово стабилен. А как се покриват тези дълговете? Не мога да ви кажа, но разчитаме на такива хора. Дано и на Васил Божков не са му набутали Левски, както се изрази Спас Русев. Искам да е така, надявам се да е и клубът да се оправи. Когато бях в Левски със собствениците Иво Тонев, Ники Иванов и Сашо Ангелов, първата и основна задача беше клубът да е финансово стабилен. Веднага започнахме да изплащаме задълженията към НАП, с риск да даваме по-малки заплати за играчи. Преди 2,5 години оставихме Левски с 12 милиона лева дълг за трибуната, които трябваше да се изплащат за години напред, а към НАП бяха останали 4 милиона. Как от 16 станаха 39 милиона задълженията? Това е престъпление. Някой не само се е упражнявал върху Левски, но се е опитвал да го фалира.

- Защитник от вашия ранг как се чувстваше, гледайки последния в класирането Верея да вкарва 3 гола на Левски?
- Не един път съм казвал, че се пишат неверни неща за играчите на Левски. Истината е, че сините нямат добри централни защитници, дори и добри бекове. Вижда се, че когато целият отбор играеше в дефанзивен план, тогава нещата се получаваха. Но когато средната линия и нападението не подкрепят хората от отбраната, става ясно, че тези футболисти са много слаби и не заслужават да играят в Левски. Давид Яблонски... Това е голямо петно за клуба, а ти да искаш да му продължиш договора. На футболист, който е осъден в родината си за манипулиране на мачове! За мен клубът по най-бързият начин трябваше да се разграничи от този футболист, а не да му предлага договор. Това е едната страна. Да погледнем футболната - когато излезе срещу него човек на скорост, лъсва, че е бавен и трудно повратлив. Къде е Деян Иванов? В това момче инвестирахме пари - оперирахме го, спасихме му кариерата! Момчето се раздаваше на терена, бе водеща фигура в Ботев Враца. Защо не играе? Той е много добър футболист, юноша на клуба е! Отдавна трябваше да е титуляр още при нас показваше, че имаше качества за такъв. Вместо това се пускат измислени герои, които никога няма да играят със сърце за Левски.

- Пак се говори за промени в школата. Какво трябва да се направи за нея освен да се увеличи бюджетът за нея?
- В един момент отговарях за нея заедно с Ясен Петров. Тогава школата даваше 23-има национали. Всички набори имаха възможност да вземат титлата. Но това не бе целта, а създаване на футболисти за първия отбор. Вместо това излизат статистики, че в първите 3-4 отбора в класирането има 50 чужденци?! Та в тях няма българи, да не говорим за юноши. На много места не се работи правилно в школите. В Левски, за да тръгнат нещата, трябват промени. Главната трябва да дойде с взимането на качествен методист от Западна Европа, например от италианската или холандската школа! Отделно трябва да се повиши квалификацията на треньорите на децата. Част от тях сами признават, че на моменти зациклят. На това трябва да обърне внимание и БФС.

Източник: "Тема Спорт"