Левски (Чикаго) спечели за трета поредна година щатската купа на Илинойс - при над 30-годишните. "Сините" станаха едва вторият отбор с три поредни щатски купи. През сезоните 1988, 89 и 90 година, немският Швабен 1926 е първият отбор с такова постижение. На финала българите победиха с 5:2 най-добрия полски тим Игълс 1940, информира chicago.bg. Срещата започна с пропуски и пред двете врати, а в 12-aта минута поляците изпуснаха да поведат в мача. След изпълнение на странично хвърляне, полски нападател изскочи зад защитата и излезе на стрелкова позиция от ляво. Българският страж Христо Христов затвори ъгъла, а съперникът нацели сглобката. Топката се върна в наказателното поле, където връхлиташе на скорост друг играч в червено, но със сетни усилия капитанът Стефан Златев стигна пръв до нея и я изчисти.

Две минути преди края на първата част "сините" подхванаха атака от ляво. Черногорецът Бато Радонич напредна по крилото и подаде по земя в наказателното поле, където Мирослав Манолов влезе на скорост и откри резултата за 1:0.

Първото полувреме завърши с минимална преднина за Левски. Седем минути след началото на второто полувреме "сините" упражниха натиск и принудиха левият краен защитник да върне спорна топка към вратаря. В тази ситуация, най-добре пласиран се оказа Бато Радонич. Той стигна до коженото кълбо преди стража на поляците и наказа грешката с гол за 2:0.

Пет минути по-късно, при подобна ситуация, като първия гол, Миро Манолов вкара за 3:0. Сърбинът Владимир Вукайелович изведе с дълъг пас по дясното крило Бато Радонич, той напредна и подаде отново по земя на бившия нападател на ЦСКА, който не сгреши сам срещу вратаря.

На следващата атака, в центъра на терена, Ивалин Гунчев открадна топката от капитана на Игълс. Той напредна и стреля опасно, а ударът му нацели горна греда. Защитник на поляците се опита да изчисти с глава, но кълбото попадна в Миро Манолов, който стреля от воле, а топката мина над напречната греда.

В 63-ата "сините" изпълниха ъглов удар от ляво. Ивайло Иванов засече топката на два метра от вратата, но полският страж изби с крак. Коженото кълбо се върна на границата на наказателното поле, където Владимир Вукайелович стреля от воле и направи безпомощен противниковия вратар. Бившият играч на Партизан (Белград) отбеляза рядко красив гол в противоположния ъгъл на вратата за 4:0. Въпреки очертаващия се разгром, чест прави на поляците, че не се предадоха и погледнаха още по-смело към българската врата. Подхванаха атака от дясно и нападателят стреля опасно, но Христо Христов изби. Топката попадна в друг играч в червено и той с удар от границата на наказателното поле нацели странична греда.

В 72-ата минута единият от двамата централни защитници на българите покри засадата и най-добрият в състава на Игълс – Якуб Пьотровски, напредна необезпокояван по дясното крило и вкара сам срещу вратаря за 4:1. Малко по-късно Михайло Добрасинович сгреши в опита си да подаде на съотборник и поляците треснаха трета греда в мача.

Десет минути преди края на срещата играчите на Игълс нямаше какво да губят и тръгнаха напред. Двама поляци атакуваха защитник на Левски на страничната линия и българинът загуби владението на топката. Това принуди крайният защитник Кили Гонзалес да фаулира отзад полския нападател. Фалът беше на линията на наказателното поле, но главният съдия реши да отсъди единадесет метров наказателен удар. Отново Якуб Пьотровски беше точен и вкара топката в противоположния ъгъл на плонжа на Христов за 4:2.

Минути преди края на двубоя Кили Гонзалес напредна по дясното крило и центрира средно висока топка в наказателното поле на противника. Кълбото беше спряно с ръка от червен защитник и реферът посочи мигновенно бялата точка. Зад топката застана спонсорът на Левски (Чикаго) – Михаил Михайлов. Бившият юноша на Монтана стреля хладнокръвно в противополжния ъгъл на плонжа на полския страж и оформи крайния резултат 5:2.

“Честита трета щатска купа на всички, които обичат футбола и Левски. Трудно се стига до върха, но още по-трудно е да се задържим на него. Откакто Левски (Чикаго) съществува сме вдигали много купи и сме се радвали на много успехи през годините. Вече всички отбори ни познават и се хвърлят срещу нас. Тази година конкуренцията за щатската купа беше най-голяма. Като се обърна назад, мачът на четвъртфинала срещу гръцкия АЕК бе най-тежък. На финала срещу Игълс имахме късмет, че поляците уцелиха три греди. Два дни преди финала се разбра, че Росен Каптиев и Танко Дяков няма да могат да играят, заради контузии. Беше наистина трудно да сглобим боеспособен състав, те са основни футболисти и ни липсваха. Каквото и да постигнем този сезон, ще бъде най-вече благодарение на спонсора на отбора Михаил Михайлов, президент на автотранспортна компания “Montway”. Благодаря му от името на целия отбор за финансовия гръб, който ни осигурява”, коментира организаторът на Левски (Чикаго) Николай Василев.