По време на мача Левски – Лудогорец (0:0) на стадион „Георги Аспарухов“ се случи неприятен инцидент. „Сини“ фенове биха Адриан Петров, известен като Дългия, който е сред тарторите на фракцията „Южна дивизия“.

В часовете и дните след срещата се завъртяха много коментари, а основната вина бе хвърлена към друга фракция привърженици на Левски – „София Запад“.

Вчера и днес излязоха две декларации. И двете замесени страни изказаха своите позиции. Публикуваме ги без редакторска намеса, а всеки привърженик сам може да прочете и да прецени кой прав и кой крив в случая.

“Южна дивизия":

“Здравейте, приятели Левскари!

Датата е 6-ти септември 2017 година - празник за всички Българи! Минали са 132 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В този ден хиляди очакват още един празник - този път на стадион „Георги Аспарухов“, където един преобразен син отбор е готов да зарадва зажаднелите за хубав футбол и красиви победи негови привърженици. Стадионът е пълен, трибагреник се шири по цялата му периферия, а националният девиз „Съединението прави силата“ гордо бива разпъван от едни от последните останали романтици в сектора зад вратата.

Тук някъде трябва дебело да подчертаем и заявим, че появилите се информации, че ЮЖНА ДИВИЗИЯ се е завърнала в Сектор Б, не отговарят по никакъв начин на реалността. Слуховете за обединение бе поредната добре изиграна пиеса и прах в очите на обикновения зрител. Имаше лансирана идея за създаването на нова УЛТРА организация, обединяваща останалите фракции, която да се занимава с развитието на публиката на ЛЕВСКИ в тази насока. Да събира средства за хореографии, да изработва артикули, да дава отчети за събраните средства и къде биват изразходвани те. Всичко наглед звучеше фантастично, но като че ли „този филм сме го гледали“. Ние като организация взехме решение, че няма как за пореден път да се доверим на празни приказки и обещания. Въпреки това Дългия реши в името на ЛЕВСКИ и неговата публика да се завърне, заедно с други организации, които бяха спрели посещението си на мачове, в последен опит да възродят мястото, наречено Сектор Б, и да го върнат там, където му е мястото – на върха. А резултатите в последните мачове бяха видни за всички и се усещаше подобрение в поведението и пеенето по време на двубоите.

За да дойде и най-посетеният мач за тази година – домакинство на Лудогорец. Случилото се през второто полувреме на мача в Сектор Б говори само за едно. Хората, узурпирали святото място, не искат силен Сектор, не искат единна синя публика, не искат обединения, не искат пълни трибуни. От този момент, когато някой ви заговори за "его", просто се изсмейте. Ако някой е искал да откаже Дългия от това да помага за развитието на Сектор Б, то това е можело да стане по хиляди различни начини. Случилото се в началото на второто полувреме по време на най-посетения за годината мач, в сектор пълен с привърженици от цяла България, както с жени, деца, с възрастни и нищо неподозиращи хора, ясно говори само за едно. Идеята не е била да се нападне Дългия като личност. Този път нападението бе организирано срещу Левскарщината, срещу Свободата, срещу последните останали ценности и идеали на това свещено до скоро място.

„И в онзи ден глухите ще чуят думи, като че ли се четат от книга, и очите на слепите ще прогледнат от мрака и тъмнината.“

Онзи ден дойде! И за малките деца вече е ясно, че проблемът никога не е бил и не е между отделни групи, както много удобно се опитват да го изкарат малцина в последните месеци. Всяка група, всяка личност, която покаже собствено мнение, която покаже креативност, познания и възможности да развива този сектор бива поставяна под натиск. На такъв бе подложен ФОНД СЕКТОР Б преди години, на такъв сме подлагани и ние. Нашата организация е поставена под такъв явен натиск от деня, в който гласно заявихме схемите, в които вкарва отбора Иво Тонев и върхушката покрай него. Последвалите събития с най-голяма ескалация на напрежение - пиесата в Сектор А - не успя да ни спре. Опитът Дългия да бъде спрян по този циничен начин ще се сгромоляса още по-силно и звучно. Надяваме се xората да са направили своя избор и той да лъсне още в следващите домакински мачове!

И преди, и сега - Левски значи свобода?!?”
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

„София Запад“

"Здравейте, Левскари.

През последната година нашата публиката преживя един много тежък период. Различни виждания за развитието й направиха така, че отборът да бъде лишен от максимална подкрепа в редица срещи. Истината е, че от това не печели никой. Никой, освен враговете на ЛЕВСКИ. А в България всеки се страхува от силен ЛЕВСКИ на терена и могъща синя публика по трибуните. Напълно сме убедени в огромния потенциал, който се крие в хилядите сини сърца. Бяхме и продължаваме да сме напълно наясно, че той няма как да бъде отключен, ако положението по трибуните остава непроменено.

Именно затова през последните 2 месеца cе проведоха множество разговори между представители на различни структури и организации с цел изчистване на съществуващите различия. Бихме казали, че тези разговори бяха в огромната си част в положителна насока с идея и визия как да се развие и сплоти Сектор Б.
Бе взето решение за обособяването на нова организация. Целта пред нея ще бъде да обедини всички активни групи и хора в страната в едно силно ядро вътре в Сектора и която да се занимава с всичко свързано с „ULTRA“ подкрепата по трибуните и извън тях. Тя ще се ангажира с направата на артикулите за сектора и с тяхното разпространение в магазина и онлайн. Организацията ще отговаря за събирането на парични средства чрез урни и дарения. Постъпленията от дарения, от продажбата на артикули, от членски внос и прочие ще бъдат отчитани пред синята общественост и ще бъдат връщани обратно в Сектора. Сектор Б ще се простира според своите възможности и всичко ще зависи от активността на хората, които го съставляват. Сектор Б ще бъде независим финансово и самоиздържащ се Сектор. Паричната помощ винаги ще бъде от полза за представянето на Сектора, но нищо не би помогнало повече от хиляди сини сърца, раздаващи се докрай за неговия просперитет.
Оттук нататък ни остава единствено да докажем както на самите себе си, така и на активната част от фенската маса, че Сектор Б може да се върне там, където никой друг, освен самите нас не е достигал. В следващите дни и седмици поетапно ще бъдете запознавани с нещата, които тепърва ще се създават и въвеждат. С дейното участие на максимален брой хора вярваме и се надяваме, че заедно ще създадем този облик на Сектор Б, който приляга на нашата трибуна.

В този ред на мисли искаме да обявим, че в неделя вечер Южна Дивизия ще се завърне в Сектор Б на стадион „Георги Аспарухов“. Новият отбор и треньор имат нужда от подкрепата на всяко едно синьо сърце на трибуните. И всички ние трябва да им я дадем. Да я дадем както само ние можем – до последен дъх!

Харесва ли ви написаното?

Съжаляваме, че отговорът ни отне време, но вчера бяхме на мач, за разлика от други. И така...горното е декларацията, поредената написана от страна на ЮЖНА ДИВИЗИЯ, с която триумфално трбваше да обявят завръщането си в Сектор Б. За пореден път много маркетинг и ПР, малко действия. Тази декларация, поредната, не беше публикувана, т.к. не съответстваше с проведените разговори и постигнатите договорки между всички активни групи в Сектор Б НЯКОЛКО ДНИ ПО-РАНО, а те са именно повече действия, по-малко думи.

Същите обявиха, че били нападани, заради разкрития свързани с управлението на Иво Тонев... Всички помним медийния панаир и хвърлянето на оставки, когато тези разкрития излязоха на бял свят – тогава ЮЖНА ДИВИЗИЯ не участваше. Вчера обявиха, че ЮЖНА ДИВИЗИЯ не се била завърнала в Сектора. Поредната лъжа, може да се убедите сами. Внушиха, че благодарение на тях имало положителна промяна във визията на Сектор Б в последните мачове.!? Нищо подобно - не са участвали в изработването на нито една от хореоографиите. Нещо повече – посетиха точно три мача от нначалото на първенството.

Ние ще продължим по поетия път, а на левскарската общност ще бъде предоставяна пълна отчетност за дейността на Сектора. Ние държим на думата си, за разлика от вечните жертви – ЮЖНА ДИВИЗИЯ.

Това са те - BORN OUT OF LIES, DRIVEN BY FASHION!".

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма
Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка