Продължава впечатляващото представяне в САЩ на една от най-добрите български атлетки в бяганията на средни и дълги разстояния Милица Мирчева, която в момента е студентка във Florida State University (FSU). След като през този сезон постигна три победи при жените в стартовете по крос кънтри в Южната дивизия на Колежанското първенство на Щатите - в "Covered Bridge Open", "Virginia Tech Alumni Invitational” и "Florida State Invitational", родената в Добрич състезателката на Спортен клуб Атлет (Мездра) записа поредния си престижен успех - този път на шампионата на Атлантическата конференция (ACC Cross Country Championships), който се проведе в Люисвил, щата Кентъки, пише medianews.bg. В конкуренцията на 132 състезателки от 12 щатски университети и колежи 23-годишната възпитаничка на треньора Йоло Николов финишира шеста при жените на първенството в E.P. „Tom” Sawyer Park. Милица пробяга 6-километровата дистанция за 20:08.9 мин., като на 4 км контрола дори премина трета. Това е най-доброто постижение на атлетка от FSU в шампионата на Атлантическата конференция от три години насам. 

Победителка в състезанието стана представителката на Университета Сиракуза, Ню Йорк Пейдж Стонер с 19:52.0 мин. В отборното класирана тимът на Florida State Seminoles Cross Country се нареди на девето място, а шампион е отборът на North Carolina State University. 

"Знаех, че мога да бъда на тази позиция, но просто трябваше да го докажа”, сподели след финала Мирчева.

"Сега се чувствам малко по-уверена, че ако върша правилните неща, успехът ще дойде. Бях абсолютно спокойна. Мислех си: Ще се забавлявам и ще направя солидна тренировка днес с някои доста добри момичета”, добави българката.

Задоволство от отличното представяне на Милица изрази и треньорът на атлетките от Florida State University Кели Филипс. "Милица беше много спокойна. Това е първият път, когато я видях в шампионска ситуация, тя изглеждаше чудесно по цялото трасе. Формата й е феноменална, гордея се с нейното представяне. Тя заслужава да е сред най-добрите!”, каза Филипс.

Следващото състезание по крос кънтри от календара на Колежанското първенство на Щатите в Южната дивизия - "South Region Championships", е на 10 ноември в Тускалоса, Алабама. Този старт ще бъде и квалификация за шампионата в Националната дивизия, организиран от Националната атлетическа асоциация на колежите (NCAA).