Тихомир Иванов се класира за финала в скока на височина на световното първенство по лека атлетика в Лондон. 23-годишният плевенчанин скочи 2.31 метра и записа личен рекорд, за да стигне до битката за разпределение на медалите в дисциплината. Той е вторият български атлет, който ще участва на финал на шампионата на планетата. Вчера и Мирела Демирева стори това в скока на височина при жените.

Българинът покри квалификационния норматив при втория си опит. Преди това той бе преодолял 2.17, 2.22, 2.26 и 2.29 метра. Предишното най-добро постижение на десетия от Олимпийските игри в Рио де Жанейро миналото лято бе 2.30 метра.

Иванов скачаше в квалификационна Група "А", където компания ще му правеха Богдан Бондаренко (Украйна), Мутаз Есса Баршим (Катар), Силвестър Беднарек (Полша) и др.

Общо 17 скачачи преодоляха 2.29 метра и се пробваха на 2.31 метра. Тихомир Иванов пък бе един от шестимата, които скочиха тази височина, определена като норма в квалификацията, и си осигури място на финала.

Преди квалификацията стана ясно, че скачачът от Плевен ще има един конкурент по-малко. Актуалният олимпийски шампион Дерек Друин от Канада не успя да се възстанови от контузия в ахилесовото сухожилие и няма да защитава световната си титла в скока на височина.

Финалът на Тихомир Иванов в скока на височина е в неделя от 21:00 часа българско време.