Олимпийската, световна и европейска шампионка Тереза Маринова се завръща и отново ще се състезава в леката атлетика. Националната рекордьорка на троен скок, която е в Топ 10 на вечната световна ранглиста в дисциплината, ще застане на старт пред стадион "Васил Левски" на 6 септември (сряда). Тогава ще се проведе третото издание на София Екиден маратон.

39-годишната Маринова, една от най-успешните спортистки на България за всички времена, ще бяга 5 километра, помагайки на своя отбор.

Всеки тим в щафетната надпревара ще бъде съставен от по шестима бегачи, които трябва да изминат класическите за маратон 42.195 километра. Състезателят на първи пост бяга 5 км, вторият - 10 км, трети пост отново 5 км, четвъртият - 10 км, петият 5 км и последният шести пост - 7.195 км.

В София Екиден (щафетен) маратон 2017 ще се включат и други големи имена, не само Тереза Маринова.

Голямото спортно събитие е посветено на 132-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, както и на 100 години от провеждането на първия Екиден маратон в света - в Япония.

Организатори на София Екиден маратон са Младежки спортен клуб "София Европа", Министерство на младежта и спорта, Столична Община, Асоциация "Спорт за всички", клуб "5kmrun". Състезанието се провежда под патронажа на Японския посланик в България.

Стартът на София Екиден маратон ще бъде даден в 9:00 часа пред Националния стадион „Васил Левски” на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Гурко“. Предаването на щафетата и финалът са на същото място.

Очакванията са във вълнуващата надпревара участие да вземат над 60 отбора, включително и такива, съставени от любители-бегачи. Организаторите отчитат нарастване на интереса с всяка изминала година. В първото издание през 2015-а участваха 44 отбора, а през 2016-а - 56.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Предвидени са отборни надпревари в пет категории:
1. изцяло мъжка щафета
2. изцяло женска щафета
3. смесена щафета (две жени и четирима мъже)
4. корпоративна (две жени и четирима мъже)
5. смесена no limits (свободен брой мъже и жени)

Записването продължава. Подробности - ТУК и ТУК!



Кадри от първото издание през 2015 година: