Световните медии продължават да коментират бурния дебат, възникнал след предложението на Европейската атлетическа асоциация за пренаписване и евентуално заличаване на световните рекорди. Търсят се мнения на легендарни състезатели, на институции и фактори в глобалния спорт. Предлаганите промени бяха посрещнати на нож от световноизвестни атлети, включително датчанина Уилсон Кипкетер и британското феноменално трио Паула Радклиф, Джонатан Едуардс и Колин Джаксън.

„Може някой някога да ми отнеме рекорда, но това няма как да е чиновник от дадена асоциация,“ заяви Джонатан Едуардс, който вече 22 години държи световния рекорд в тройния скок с 18.29 м.

Американската легенда Майк Пауъл също направи на пух и прах идеята. Неговият рекорд от 8.95 м в скока на дължина е от 1991 г., когато на Световното първенство в Токио подобри 23-годишнито постижение на Боб Биймън. Двукратният олимпийски медалист Пауъл нарече пред репортер на BBC предложението „неуважително и несправедливо“, като го оприличи на „шамар в лицето“ и заяви, че вече е информирал своите адвокати.

„Тези хора не мислят, че ще разбият толкова много неща и ще причинят множество вреди в атлетиката“, каза още Пауъл. „Това е грешно. Без значение какво ще се случи, аз ще воювам за моя рекорд до край“, обяви американецът.

Друг спорен въпрос, който поражда дилеми и критики, е фактът, че според предложението световни рекорди вече няма да могат да се поставят по време на по-незначителни турнири… Това е причина за бурно неодобрение и недоволство от редица организатори.

Самият президент на Международната федерация (ИААФ) Себастиан Коу е сред тези, които ще загубят световни рекорди, ако идеята бъде одобрена. Неговите върхови постижения обаче са в неофициалните и не фигуриращи в програмата на големи първенства дисциплини 1000 м и 4 х 800 м. „Трябва да започнем отнякъде“, заяви пред BBC Коу и призова за „глобален дебат“ по темата. „Този дебат бе провокиран от атлетите към ръководителите, той е отдавна чакан,“ каза още Коу.

Австралия отказа да подкрепи предложението

Атлетическата федерация на Австралия бе сред първите с остра реакция по казуса. В специално изявление централата категорично отказа да подкрепи предложението на ЕАА. За сметка на това Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) го е подкрепила единодушно според twitter-поста на нейния президент Добромир Карамаринов, който е председател на БФЛА и първи вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация (ЕАА). Според OFFNews обаче Карамаринов уточнил пред свои приближени, че „проектът няма как да засегне постижението  на Стефка, защото то е направено на Световно първенство през 1987 г., а на подобни форуми допинг контролът е жесток и така са спазени изискванията в революционното решение“.

„Ние трябва да отчетем деликатната ситуация, че изтриването на рекордите може да засегне без основание и без право атлетите, които са постигнали своите успехи коректно и спазвайки всички правила в спорта“, се казва в изявлението на Австралийската федерация. „Ние не желаем да се анулират постиженията и рекордите на тези атлети. Това ще е несправедливо“, твърдят още австралийците.

Защитата на коректните спортисти фигурира като точка 18 в приетата наскоро от Международния олимпийски комитет Програма 2020 за реформи в олимпийското движение, напомня bgolympic.org.

Много активни в търсенето на мнения са британските медии, част от тях публикуват и острата реакция на Стефка Костадинова.

„Световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова е поредната легендарна атлетка изказала се против предложението да се пренапишат рекордите преди 2005 г. Рекордът на Костадинова от 209 см, поставен на Световното първенство в Рим 1987 г. все още е непокътнат, но е сред заплашените да бъдат заличени постижения,“ припомня Inside the Games, едно от най-четените и популярни издания на олимпийска тематика.

„Костадинова, която е президент на БОК, критукува предложението с мотивите, че резултатите не могат да се отнемат без правно основание: „Намирам идеята за некоректна, несериозна и дори подигравателна, твърди олимпийската шампионка от Атланта 1996 г. Тук не става дума само за мен, а за всички, които честно и с огромен труд са постигнали нещо значимо в глобален мащаб, записали са своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения. Да - за доказаните нарушения и прегрешилите нека има санкции и анулиране, но защо трябва да страдат и останалите?...“ така в статията е цитирана българката.

Костадинова критикува президента на Европейската атлетика Свен Арне Хенсен за неговата роля в прокарването на предложението, твърди още изданието. „Преди време, когато поставях рекорди и печелех ме величаеха, сега същите хора искат да зачеркнат същите рекорди. Спомням си как точно Свен Арне Хансен ме поздравяваше и  прегръщаше, когато побеждавах в Осло, където все още държа рекорда на турнира „Бислет“ с 205 см от 1987 г. Тогава Хансен бе директор на турнира и бе повече от щастлив с моя резултат. Сега същият норвежец, като президент на ЕАА, предлага ревизии и отмяна…. Как тогава бях герой, а сега ме подлагат на ревизии и съмнения?“, се казва в цитата на българката.

Легендата на английската атлетика Паула Радклиф също застана твърдо срещу идеята на ЕАА. „Предложението ще засегне много коректни атлети, които ще бъдат ограбени и измамени,“ каза Радклиф, рекордьорка на маратон от 2003 г., Тя бе приветствана в социалните мрежи за позицията си от великия десетобоец Дейли Томпсън, шампион от олимпиадите в Москва1980 и в Лос Анжелис1984, запалил олимпийския огън в Лондон преди 5 години.

Радклиф бе подкрепена и друг британски легендарен атлет – хърделиста Колин Джаксън. Световният рекордьор на 60 м с препятствия заяви в интервю за ВВС че „коректните атлети все още са повече от измамниците в спорта и като стриктно спазвали правилата не бива да бъдат въвличани в подобен казус, който ще ги ощети неправомерно“.