Ямайският спринтьор Неста Картър е пристигнал в Арбитражния съд по спорта в Лозана (CAS), за да подаде жалба срещу дисквалификацията на щафетата на Ямайка от Олимпийските игри през 2008-а година, която коства златния медал на Юсейн Болт и останалите на 4 по 100 м.

Картър закри лицето си от репортерите и фотографите, след като влезе в съда за изслушване при закрити врата, което се очаква да продължи през целия ден. Окончателното решение трябва да излезе в рамките на няколко седмици.

32-годишният Картър оспорва дисквалификацията си, наложена му от Международния олимпийски комитет, след като бе уличен в употребата на забранен стимулант. Картър даде положителна проба от метилхексанамин през миналата година, когато беше напарвен повторен анализ по нови програми на пробите от Олимпийските игри през 2008-а година в Пекин и от 2012-а година в Лондон.

Казусът отнема рекорда на Болт, който спечели по три златни медала в дисциплините 100, 200 метра и 4 по 100 щафета в три Олимпиади от 2008-а до 2012-а година.