Лекоатлетката Габриела Петрова, която стана Спортист №1 на България за 2015 година, е родена на 29 юни 1992 г. в Хасково, но е израснала в Харманли, където се запалва по леката атлетика. Нейн първи треньор е Иван Еджиев. Състезава се в спринта (60-100-200 м) и в скока на дължина и има колекция титли от първенствата за момичета до 14 години. В последния си етап от „Харманлийския период” е при треньора Димитър Карамфилов, който я запознава със сегашния й наставник Атанас Атанасов. 

Габриела Петрова е европейска шампионка за девойки до 23 години от Тампере 2013.

През тази година Габи спечели сребърен медал на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Прага, а на Световното в Пекин остана четвърта, като във финала на дисциплината в китайската столица българката постигна личен резултат на открито от 14.66 метра.

В средата на февруари в Добрич Петрова направи лично постижение на троен скок и в зала от 14.55 метра, с което спечели националната титла.

През лятото тя си осигури и място в олимпийския тим за Рио де Жанейро, след като се справи с квотата в дисциплината си.

Габриела Петрова дебютира в десетката за Спортист на годината и успя да стане първа, изпреварвайки с 47 точки Станилия Стаменова (кану-каяк). Топ 3 допълни Владимир Николов (волейбол).

Това е най-силната година в кариерата на Габриела, като в края на 2015-а буквално печели статуетка след статуетка. Тя е Спортист №2 на Пловдив, заслужи и Спортен Икар за впечатляващо постижение.