Президентът на Европейската лекоатлетическа асоциация Свейн Арне Хансен придоби популярност през миналата седмица, когато континенталната централа поиска анулирането на редица рекорди, сред които и този на Стефка Костадинова в скока на височина – 209 см от 1987 г. Според предложението върховите постижения, които не са постигнати в условия на засилен допинг контрол, трябва да бъдат преразгледани.

Сега обаче самият Хансен стана обект на атака във връзка с подмяна на допинг тестове и укриване на употребата на забранени стимуланти. Нападението дойде от бившия световен шампион в скока на височина от 1987 година Патрик Сьоберг.

Той разкри, че през 80-те години на ХХ век Свейн Арне Хансен е молил чисти атлети да дават урина за допинг пробите на спортисти, за които се знае, че са били „назобени“ със забранени препарати. По това време настоящият шеф на европейската атлетика е бил част от организационния комитет на традиционното състезание „Бислет геймс“ в Осло.

„Ние получавахме пари за такива проби. Взимахме от 500 до 1000 долара. Той трябва да си признае“, заяви Сьоберг пред авторитетното шведско издание „Афтонбладет“.

„Това е някаква фантазия. Никога не съм плащал за допинг проби. Не сме се опитвали да скрием положителни тестове и сме работили за чист спорт. Нека да представи доказателства за тези извинения. Ако Сьоберг не си вземе думите обратно, ще се обърна към съда“, коментира Хансен.

Както е известно, заместник на 71-годишния норвежец в Европейската атлетическа асоциация е шефът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов, който също подкрепи предложението за преразглеждане на рекордите от името на 19-те членки на Балканската асоциация.