Планинският бегач и ориентировач Кирил Николов утре ще направи опит да подобри рекорда на Обиколката на Витоша, известна повече като "Витоша 100". БЛИЦ СПОРТ е медиен партньор на проекта "Витоша 72". Дизела ще се стреми да измине разстоянието от 91 километра (2630 метра денивелация) за по-малко от 8 часа, което ще бъде най-добро постижение по маршрута в традиционното състезание при скороходците. Настоящият рекорд се държи от Андрей Гридин - 8 часа, 6 минути и 27 секунди, регистриран през 2015 година. Това лято победител на "Витоша 100" стана Ивайло Атанасов (8 часа и 24 минути).

"Витоша72" е сравнително по-лесен проект от "Ком - Емине" (б.р. - Дизела държи рекорда за изминаване на най-дългия туристически маршрут в България - 4 дни, 13 часа и 5 минути), но със сигурност изисква сериозна подготовка и отдаване. Отново ще се боря за бързина, но този път концентрирана в по-къс период от време", коментира Николов, който заради състезания или лагери, никога досега не е участвал в състезанието "Витоша 100".

"Винаги съм вярвал, че човек не трябва да чака възможностите, а да си ги създава сам. Затова сега ще мина същото трасе, със същите подкрепителни пунктове и ще се опитам да го направя с рекордно време", обясни Дизела.

Ето какво още каза Николов пред БЛИЦ СПОРТ преди опита за рекорд утре:

- Готов ли си за поредното предизвикателство?
- Да, готов съм. Добре съм, засега и времето е с мен, което е много хубаво. Всичко е наред, екипът е подготвен, знае какво трябва да прави. А и аз знам откъде трябва да премина. Надявам се да няма изненади по трасето. Днес ходих да погледна как е положението с калта около язовир "Студена". Като цяло трасето е доста добре. Стартът ще бъде в 9:00 часа в Бояна, откъдето винаги тръгва състезанието.

- Имаш ли някакви притеснения?
- Нямам притеснения, а и каквото стане в крайна сметка. Сигурен съм, че ще бъде много яко.

- Постижима ли е целта ти - да преодолееш дистанцията за по-малко от 8 часа и 6 минути?
- Дори искам под 8 часа. В крайна сметка това е рекорд на самото състезание, а аз ще тичам сам. Различно е. Първо, че сега няма състезателен характер, второ - състезанието винаги стартира в полунощ, а аз ще тръгна в 9:00 часа сутринта. Нещата са несравними.

- По абсолютно същото трасе ли ще бягаш, по което се провежда състезанието?
- Да, по същото трасе ще тичам. Бягането ще може да се следи онлайн на GPS трака на сайта на проекта vitosha72.com. Хубаво е, че на това трасе има поставено време, с което да се сравнявам - 8 часа и 6 минути. Целта ми е да дам доста по-добро време, не просто да завърша за 8 часа и 5 минути, за да подобря рекорда с 1 минута. Искам да видя за колко най-бързо ще мога да го избягам.

- Ще има ли пейсмейкъри, които да те придружават по трасето?
- Да, ще имам трима пейсъри, които ще се включат във втората част от състезанието - от село Ярлово до финала в Бояна. Три екипа ще ме пресрещат на подкрепителните пунктове. Те ще бъдат както на традиционната обиколка.

- Какво ще носиш със себе си по време на бягането?
- Ще бъда с малка раничка, в която ще имам само течности и енергийни гелове. Екипът ще ми даде храна на Чуйпетлово. Там ще хапна истинска храна, за да се подсиля.

- Много по-различно ли е, когато е състезание, в сравнение с бягането ти утре, когато ще бъдеш сам повече от 60 километра? Отпуска ли те това, че знаеш, че никой не те гони?
- Да, много по-различно е. Но пък е и доста по-различно, когато правиш рекорд, защото в състезанието е достатъчно само да спечелиш. Когато си сам накрая не е нужно да натискаш, тъй като по-първи няма как да станеш, ако си първи.


- Първоначалните планове се объркаха, това разконцентрира ли те?
- Трябваше да бягам в петък, но заради очакванията за дъжд взехме решение да пренасрочим старта за понеделник. То пък беше хубаво времето, но така е трябвало да стане. Утре ще е достатъчно добро времето и ще дам най-доброто от себе си.

- Каква ще бъде закуската преди старта?
- Няма да е нещо кой знае какво по-различно от традиционната ми закуска. Ще хапна мюсли и любимите ми яйца с бекон и зеленчуци.

- Очакваш ли хора по трасето?
- Не знам, ще видим. По селата със сигурност ще има публика, хората знаят, че ще минавам.

- Защо реши да направиш рекорд и на "Витоша 100", след като вече го стори на "Ком - Емине"?
- Правя го за себе си и за екипа ми. Това си е наше събитие, сами си го планирахме. Какъвто и да е резултатът, няма никакви финансови облаги.

- Доволен ли си от "загрявката", която направи за "Витоша 100", печелейки полумаратона на състезанието "Хайдушки пътеки"?
- Там по-скоро беше една много добра 21-километрова тренировка. Все пак съм от този град, от Сливен съм тръгнал, и беше редно да отида и да уважа организаторите и чудесното състезание, което проведоха.

- Успя да станеш трети в света в световните серии по скайрънинг, сигурно вече мечтаеш за първото място?
- Наистина не очаквах да стана трети. Дори до последно не знаехме, че съм толкова високо в класирането. Чак след финала на състезанието в Италия разбрах, че съм трети в генералното класиране. Много съм доволен. Това постижение ми дава допълнителен заряд да тренирам за догодина. Със сигурност ще искам да направя повече стартове. Очаквам да обявят програмата. Трябва да излезе през декември и тогава ще реша на кои стартове от световните серии по скайрънинг ще бъда. Този сезон направих две състезания в Италия, както и по едно в Андора и САЩ.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ




ПОДРОБНОСТИ ЗА ОБИКОЛКАТА НА ВИТОША:
Обиколката на Витоша обикаля цялата планина в подножието й с обща дължина 91 километра, с 2630 метра денивелация. Маршрутът е част от най-емблематичното и популярно състезание по планински ултрамаратон в България - “Витоша 100”. Състезание, в което всяка година участват над 700 бегачи. Стартът и финалът се намират в квартал Бояна.

Победител тази година стана Ивайло Атанасов с време 8:24:52 часа, следван от Руслан Палазов (8:29:03 ч.) и Ивайло Хаджиев (8:32:57 ч.). При жените първа завърши Антония Григорова (9:25:56 ч.).

През 2015 година Андрей Гридин регистрира най-бързото време по трасето - 8:06:28 часа. Тогава победител при жените стана Моника Филипова (9:09:51 ч.).

ЗА КИРИЛ НИКОЛОВ - ДИЗЕЛА:
Националният състезател по ориентиране и планинско бягане Кирил Николов е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:
* Европейски вицешампион по ориентиране за 2012г.
* 6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.
* 1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света  - Юкола и 10 Мила - с финландския му отбор “Калеван Расти” през 2010 и 2012 г.
* Четири пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup - през 2010, 2011, 2012 и 2013.
* 2-ро място на скоростното изкачване на Айфеловата кула, 2015г.
* 2-ро място на Olympus Marathon, 2015 г.
* Рекордьор за по маршрута Ком-Емине, 4 дни, 13 часа и 5 минути
* 3-то място в световните серии по скай рънинг през 2016 г.