Лиляна Георгиева се класира на 6-о място на световното първенство за младша възраст в столицата на Кения – Найроби, предава bgathletic.com. Само представителки на Африка изпревариха талантливата българка. На финала имаше предимно представителки на Черния континент, две китайки, една българка и една румънка.

Детето-чудо проведе отлично финалното бягане, издържа и тактически на етиопско-кенийската битка. Лили се движеше много добре с първата група, като непрекъснато държеше лидерките под око. Когато на последна обиколка африканките се откъснаха, нашето момиче също тръгна напред и се движеше пета.

Накрая обаче пловдивчанката, тренирана от Радмила Станкович, не издържа и в квадратите бе застигната от южноафриканката Никол Лоу (4:33,40). Георгиева финишира за 4:33,58 мин.

Шампионка стана етиопката Лемлем Хайлу с 4:20.80 мин, следвана от своята сънародничка Синду Гирма и след това се наредиха двете кенийки Джебиток и Нзанги.

С това Лили записа най-доброто класиране на европейска атлетка в тази дисциплина. През зимата тя постави нов национален рекорд на 1500 метра в зала – 4:20,01 мин.

Георгиева и сребърната медалистка в тройния скок Александра Начева заминават директно за Гросето, където ще участват в европейското първенство за старша възраст.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ФИНАЛА НА 1500 МЕТРА