Лиляна Георгиева спечели медал от европейското първенство в Гросето (Италия)! Навършилата преди дни 17 години пловдивчанка се представи страхотно на финала на 1500 метра на шампионата на Стария континент за младежи и девойки под 20 години. Георгиева завърши втора в конкуренцията на по-големите от нея състезателки. Българката спря хронометъра на 4:16.73 минути. 

Европейска шампионка стана представителката на Великобритания Джема Рийки (19-годишна), която финишира за 4:13.25 минути. Бронзът също отиде в британка - Хариет Ноулс-Джоунс. Тя завърши трета с 4:17.53 минути. 

Времето на Лиляна Георгиева днес - 4:16.73 мин., е нов национален рекорд за девойки до 18 години. Само преди дни Детето-чудо подобри предишното постижение, което принадлежеше на Милка Михайлова от 1988 година (4:22.00 мин). В петък Георгиева бе номер 1 в сериите с 4:18.36 мин., но днес бяга още по-бързо и записа 15-ия рекорд след името си. Седем от тях ги постигна извън пределите на България. 

Припомняме, че само преди седмица възпитаничката на Радмила Станкович се нареди шеста на 1500 метра на световното първенство за юноши и девойки под 18 години в Найроби (Кения).

Веднага след успеха щасливата Лили заяви в интервю за Европейската федерация по лека атлетика, че посвещава медала на своята треньорка Радмила Станкович, на великата Лиляна Томова (президент на СКЛАТ "Тракия) и на покойния си баща. Талантливата състезателка винаги е изтъквала, че Станкович е не просто нейна треньорка, а я чувства и като своя майка, закрилница.