Да избягаш 600 километра по билото на Стара планина за по-малко от седмица, да извървиш повече от 1 милион стъпки за по-малко от шест дни. За повечето от нас звучи невероятно, може би дори малко лудо. За Антония Григорова и нейната треньорка Наталия Величкова това е страст и предизвикателство, пред което решиха да се изправят. За проекта "Пътят Ком - Емине 600" се знае вече повече от година. Стартът е само след броени дни - на 1 август (вторник) между 5:00 и 6:00 часа сутринта. От този момент нататък феновете на Антония и стотиците й последователи с интерес ще следят движението й по най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България. 

В последните дни многократната републиканска шампионка по ориентиране, ски бягане и ски ориентиране, участничка на две зимни Олимпиади, беше на подготовка на Белмекен. Григорова тръгва по пътя към преследването на голямата цел с много опит зад гърба си. Вече спечели ултрамаратоните Витоша 100, Трявна Ултра (141 км), Персенк Ултра (157 км) и Пирин Ултра (150 км), както и редица други състезания. Амбицирана е да се справи с предизвикателството, което със сигурност никак няма да бъде леко. Надеждите на Тони са също така метеорологичните условия да бъдат благосклонни към нея. "Дано случа на хубаво време", сподели Григорова. 

Ентусиазмът й за Ком-Емине се появява след като гледа филма за Кирил Николов - Дизела, който постави рекорд за скоростно преминаване по същия маршрут за 4 дни, 13 часа и 5 минути. "С него сме тренирали заедно години наред ориентиране, но в годините, когато се подготвяше за Ком-Емине аз имах важна предолимпийска подготовка и не бях около него. После във филма съпреживях всичко, подейства ми изключително емоционално, исках да изпитам всички тези емоции и да го направя", разказа пред harmonica.bg Антония Григорова.

Как се ражда идеята за "Пътят Ком - Емине 600"? Разговорът между Тони и треньорката й Наталия Величкова:

"Спомняш ли си 3 април 2016 година?
Аз те попитах:
- И знаеш ли какво си мисля за догодина?
А ти ми отговори:
- Ком – Емине!
Кратко и ясно. И решихме, че ще Пътуваме не само по билото на Стара планина, а и през времето, по време на състезания и тренировки. Ти бягаше, а аз бързах да те пресрещна на някой пункт или в края на някоя отсечка... Това беше началото на "Пътят КЕ 600!". 

Дължина
600 километра / над 1 000 000 крачки / сборно изкачване: 15 000 метра 

Ком-Емине преживява истински ренесанс през последните десет години. Всеки, който се изправи пред това предизвикателство, открива отговори за себе си, за живота, за смисъла.

"Сега е мой ред да тръгна по този път. И искам да го направя по моя начин - да се проверя и да разбера колко пъти мога да преодолея и да победя себе си! Моята цел не е само да пробягам 600-те километра по билото на Стара планина за 5 или 6 дни, а да се докосна до всичко и всеки през тези 500 дни - времето от решението да го направя до реализацията му. За мен е по-важно цялото “пътуване“. Затова името на проекта е “Пътят Ком-Емине 600”. Това “пътуване” ще е с мен цял живот. И ако успея да вдъхновя поколенията след мен да търсят предизвикателства като това и да се справят с тях, ще съм изключително щастлива", обясни Григорова на специалния сайт на събитието theroadke.com.

"От най-ранна възраст моите родители ми предоставиха възможността да се докосна до спорта, а той от своя страна ме завладя напълно и ме научи на всичко - да губя, да печеля, да ценя, да се боря докрай и никога да не се отказвам. От всички спортове – бягането, част от тренировъчния процес, беше най-хубавата част от тренировките ми. Винаги раздавам от себе си. Да бъдеш по-добър, по-отговорен, целеустремен и щастлив. Да покажеш, че е възможно с постъпките си. Да си пример с всеки избор и действие. Тези мъничките неща, за които всеки говори, те продължават да ме движат напред", добави бегачката на дълги разстояния.

Преминаването на Антония по билото на Стара планина към морето ще може да бъде проследено на специалния сайт на събитието: ТУК!   

Преди старта на "Пътят Ком - Емине 600" Антония добавя още:

"А ако се питате: Защо го правим?
- Защото Можем!
- Защото Искаме!
- Защото Знаем как!
- Защото Идеята е толкова голяма, колкото е голям и Човекът, който я носи в себе си!
- Защото Лимитът е само една бариера, която човек сам си поставя!
- Защото мозъкът и сърцето сами по себе си са органи в човешкото тяло, но като успееш да ги обединиш в едно цяло можеш да станеш Безсмъртен!".

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Тони, желаем ти успех! Можеш!