Легендарният ултрамаратонец Любомир Палакарчев продължава да изумява. 63-годишният неуморен бегач измина "Ком-Емине" за невероятните 7 дни, 12 часа и 50 минути - време, което трудно биха постигнали много по-младите от него състезатели на дълги разстояния. Финалът на ултрамаратонеца на нос Емине беше вчера следобяд, малко повече от един ден след успешния рекорд на Антония Григорова.  

Припомняме, че до 2015 година Палакарчев държеше най-доброто време на трасето, известно като "Маршрут на дружбата". През 1987-а той изминава непопулярния тогава път за 5 дни и 14 часа. Преди две лета Кирил Николов-Дизела подобри рекорда му - 4 дни и 13 часа. 

"Само малко да вляза във форма и тръгвам! Пак ще направя "Ком-Емине", сподели преди около месец пределно амбицираният Палакарчев.

Това лято той буквално не се спря и скри шапката на далеч по-младите от него. Ултрамаратонецът от село Ярлово първо финишира успешно на Витоша 100, след което смая всички при появата си на най-дългата дистанция на Трявна Ултра. И там Палакарчев показа, че възрастта не е пречка. Живата легенда демонстрира изключителната си воля и сила на духа и преодоля 141-те километра при лоши метеорологични условия в Стара планина. След това стартира и на още едно състезание - Мальовица Скайрън (19 км), където също се представи много успешно.
 


След проведената отлична подготовка мотивираният Палакарчев реши и застана на старта на връх Ком, без дори да тръби, че след толкова години пауза отново ще прави прехода. Той тръгна с бодра крачка към морето малко след Антония Григорова - Усмихнатата рекордьорка, която изпълни успешно мисията си - 5 дни и 22 часа. 

На финала вчера, където беше възнаграден не само с плодове, а и с бира, ветеранът разказа, че най-трудно му е било в началото, когато на няколко пъти се изгубвал и трябвало да наваксва изоставането. 

В различните етапи по маршрута с Палакарчев имаха честта да бягат десетки ентусиасти, решили да му помогнат по един или друг начин. Той пък не оставал да нощува в някои от хижите, подминавайки ги и след това лягайки си за по 2-3 часа под открито небе. 

А когато навърши 64 години си пожелава отново да премине "Ком-Емине", бързайки към морето и увличайки десетки след себе си, на които да разказва любопитни истории в миналото. Той е живата легенда! Отново заслужи адмирациите на всички ни! Жив и здрав да си, Неуморни бегачо!
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ


*Снимка: Николай Колев (IRun.bg)

Припомняме, че преди дни беше записан още един рекорд на "Ком-Емине". Колоездачът Борислав Йорданов финишира за 3 дни, 9 часа и 1 минута и подобри предишното най-бързо преминаване по маршрута с колело. Изпитанието му беше част от "Велоносния поход", чиято друга цел беше повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България. 

Ето какво написа един от хилядите впечатлени от постижението на Палакарчев - известният планинар Димо Колев от Бургас, който отдавна събра редица съмишленици и всички заедно с огромно желание маркират маршрутите и пътеките из Стара планина, а и други части на България: 

"Той тръгна сам. Без пейсъри, без съпорт от треньори, медици и готвачи. Без навигация. С една малка раничка и желанието да стигне до края. И стигна. За 7 дена, 12 часа и 50 мин. От вр. Ком до нос Емине.... Става въпрос за живата легенда в маратона ЛЮБОМИР ПАЛАКАРЧЕВ, който на почти 64 години доказа на себе си и всички останали, че не трябва да бъде отписван. Че щом тялото позволява и човек има воля всичко е възможно. За съжаление не го познавам лично, но след първия ден бях "въвлечен" в това негово приключение от двама човека, които го следваха по проходите и му вдъхваха кураж непрестанно - Гергана и Цвятко. И някак си макар и от далеч и аз се вълнувах дали ще успее, къде е сега, от къде да мине, дали няма да се контузи. След всеки изминал ден вярата ми все повече се засилваше и бях убеден, че ще стигне морето. И стигна. И помощ получи от много познати и непознати Приятели, които потичаха с него по малко. Ей така включили се заради него. А това беше необходимо, особено когато силите с всеки изминат ден намаляват.  Рекордът беше негов. За малко му го отнеха. Но той пак си го върна. Во веки. Поздравления и поклон г-н Палакарчев", написа Димо Колев.