Най-добрите ни атлети в бяганията на средни и дълги разстояния са в селекцията на националния отбор за балканския шампионат по кроскънтри в Чанаккале, Турция - на 18 ноември.

Двукратният вицешампион от европейски първенства в тази дисциплина Митко Ценов ще води отборът ни при мъжете, където са още треньорът му Йоло Николов и Иван Попов, пише atletikabg. Ценов спечели сребърни медали на еврошампионатите в Будапеща през 2012-а при юношите до 20 години, а през 2013-а стана втори и при младежите до 23 години в Белград. Митко има и национален рекорд за мъже и европейска титла на 3000 м стипълчейз при младежите до 23 години.

Ценов и Николов станаха и балкански шампиони за мъже през 2017-а съответно на 1500 м и 5000 м в Нови Пазар, Сърбия, а Иван Попов бе втори на 3000 м.

Националният рекордьор за юноши на 3000 м стипълчейз за юноши до 18 години Иво Балабанов е лидер в българския отбор при младежите до 23 години, а Георги Гергов и Александър Сръндев ще се борят за отборното класиране. Гергов и Сръндев са едни от най-добрите ни бегачи в планинските бягания.

Балканският вицешампион на 800 м за юноши до 20 години Мартин Проданов, параолимпиецът Християн Стоянов и Николай Начев ще бягат в най-малката възрастова група в мъжкия пол.

Постоянно прогресиращата национална шампионка на маратон и спортно ходене Радосвета Симеонова и шампионката на крос и планинско бягане Маринела Нинева ще се борят за призови места при жените. Симона Миланова ще им помага за отборното класиране.

Диляна Минкина е единствената ни представителка при девойките до 23 години.

Най-големи шансове за медал българският отбор има при девойките до 20 години, където ще участват две от най-добрите млади атлетки на Европа в бяганията на средни и дълги разстояния.

Вицешампионката на Европа на 1500 м и многократна национална рекордьорка Лиляна Георгиева ще бъде една от най-именитите атлетки на състезанието. През миналата година Силвия Георгиева завоюва сребърен медал при девойките до 20 години, а тази година отново ще преследва място на почената стълбичка. Силвия победи Лиляна на националния шампионат в Пирдоп, а към тях ще се присъединят Девора Аврамова и Елица Тодорова.

Отборът на България за Чанаккале:

ЮНОШИ ДО 20 ГОДИНИ
МАРТИН ПРОДАНОВ
ХРИСТИЯН СТОЯНОВ
НИКОЛАЙ НАЧЕВ

МЛАДЕЖИ ДО 23 ГОДИНИ
ИВО БАЛАБАНОВ
ГЕОРГИ ГЕРГОВ
АЛЕКСАНДЪР СРЪНДЕВ

МЪЖЕ
МИТКО ЦЕНОВ
ЙОЛО НИКОЛОВ
ИВАН ПОПОВ

ДЕВОЙКИ ДО 20 ГОДИНИ
СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
ЛИЛЯНА ГЕОРГИЕВА
ДЕВОРА АВРАМОВА
ЕЛИЦА ТОДОРОВА

ДЕВОЙКИ ДО 23 ГОДИНИ
ДИЛЯНА МИНКИНА

ЖЕНИ
МАРИНЕЛА НИНЕВА
РАДОСВЕТА СИМЕОНОВА
СИМОНА МИЛАНОВА