Лиляна Георгиева срази конкуренцията и на 1500 метра на Балканиадата по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години в Питещ (Румъния), след като преди това завърши на първо място и в бягането на 800 метра. 

16-годишната Георгиева, известна като Детето-чудо, преодоля 1500-те метра за 4:31.76 мин. Нейните подгласнички бяха Анджела Оленичи (Румъния) - 4:33.90 мин, и Айше Ечер (Турция) - 4:38.92 мин. 

И трите момичета, които се качиха на подиума, са родени през 2000 г. Те се състезаваха в по-горната възрастова група или с две години по-големи конкурентките си.

След след като изуми и в Питещ (Румъния) 16-годишната състезателка на СКЛАТ "Тракия" вече има цели седем титли от Балканиади и общо 12 медала. Логично най-доволна от страхотното й представяне бе треньорката на Лили, която първа я прегърна и се радва с нея след поредната й победа. "С многократната балканска шампионка - Лилинце, Пиленце!", написа Радмила Станкович, публикувайки тяхна обща снимка от Балканиадата в Питещ.

От българските състезатели на Балканския шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години отново Лили спечели най-много отличия. Нашите извоюваха общо 12 медала (4 златни, 4 сребърни и 4 бронзови). Георгиева грабна победите в индивидуалните бягания на 800 и 1500 метра, а след това беше последен пост за щафетата 4х400 метра, където българките, за които бягаха още Диляна Йоргачкова, Кристина Борукова, Елена Георгиева, завършиха трети.

Антонио Иванов стана втори на 100 метра, а на 200 метра триумфира убедително с титлата. Към призовите класания той добави и четвъртото място с щафета 4х100 метра. Силвия Георгиева също спечели два медала - сребърен на 3000 метра стипълчейз и бронзов на 3000 метра. Добри Сталев не остави никой да го победи в петте дисциплини от първия ден на десетобоя, а през втория бе най-добър на копие и с натрупаната преднина спечели титлата с нов национален рекорд от 6699 точки.

За Лиляна Георгиева по-късно през месеца предстои участие и на световното първенство за юноши и девойки до 18 години в Найроби (Кения). Очевидно талантливата Лили е в отлична форма, като е амбицирана да блесне и в Африка.