Изпълнителният директор на Левски Павел Колев разкри в интервю пред БЛИЦ, че Габриел Обертан е получавал по 100 000 лева месечно според условията на договора, който французинът преподписа само около месец преди на напусне „сините“.

Заплатата на бившия играч на Манчестър Юнайтед и Нюкасъл със сигурност е най-голямата, плащана на футболист в родното първенство. Явно напълно оправдани са били слуховете, че възнаграждението на Обертан е взривило съблекалнята на „Герена“. А след като Павел Колев я обави, се учуди и цяла футболна България. Само за сравнение - в Първа лига има клуб, в който играчите взимат максимум по 800 лева месечно.

Ако направим съпоставка с Топ първенствата на Европа, ще се види точно колко голяма е разликата между тях и родната Първа лига. На всички е ясно, че родното първенство е слабо и трудно привлича спонсори, но сравнението с най-силните шампионати показва отчайваща пропаст.

Футболистът с 25-ата по размер заплата във Висшата лига на Англия е бразилският халф на Ливърпул Фабиньо, който получава по 130 000 паунда на седмица. С най-голямо възнаграждение в световния футбол съвсем нормално е Лионел Меси, който взима около 1,8 милиона паунда на седмица и това след приспадане на данъците.

Не само в Европа дават големи заплати на футболните звезди. Бразилецът Хълк, който играе за китайския Шанхай СИПГ, прибира по 317 000 паунда на седмица. Това е почти двойно повече от най-високата заплата в Бундеслигата.

Най-високата заплата в Примера дивисион (а и в света)
Лионел Меси (Барселона) – около 1,75 милиона паунда на седмица

Най-високата заплата в Серия „А“
Кристиано Роналдо (Ювентус) – малко над 1 милион паунда на седмица

Най-високата заплата в Лига 1
Неймар (ПСЖ) – 670 000 паунда седмично

Най-високата заплата във Висшата лига
Алексис Санчес (Манчестър Юнайтед) – 500 000 паунда на седмица

Най-високата заплата в Бундеслига
Роберт Левандовски (Байерн) – 192 000 паунда седмично

Най-високата заплата в Суперлигата на Китай
Хълк (Шанхай СИПГ) – 317 000 паунда на седмица

Най-високата заплата в Суперлигата на Турция
Мартин Шкъртел и Матийо Валбуена (Фенербахче) – по около 66 000 паунда на седмица

Текст и статистика на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ