Тривиалният израз „правят от мухата слон” важи с пълна сила за всичко, което се случва в националния отбор. Изказването на Петър Хубчев пред БЛИЦ бе прието от мнозина за голям скандал, в който селекционерът бил скочил на вицепрезидента на БФС Йордан Лечков. Започнаха да се правят изводи, че има разцепление във футболната централа и че едва ли не там ври и кипи.

Нищо не ври и не кипи обаче. Президентът Борислав Михайлов вчера реагира мъдро, пускайки декларация, че стои зад Хубчев. Точно и навреме изказване, с което целта е ясна - да се потушат всякакви искри.

Да, има искри, но не и пожар. Това е много важно уточнение! Хубчев не е скачал на Лечков, не го е атакувал, а кратко и ясно обяви, че е засегнат от публичната нападка на шефа си към футболистите. Ако не треньорът, кой друг да защити играчите, че не са се раздали максимално. Раздадоха се, но заради много контузии и заради липсата на достатъчно качествен материал националният ни отбор не стартира с победа. Нека обаче отбележим, че не стартира и със загуба. И да припомним, че футболните джуджета отдавна са изчезнали от картата и че нито Черна гора, нито Косово са такива.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Същевременно Лечков има пълното право да говори и критикува. Той е шеф, извоювал си е тази позиция с годините. Данчо е човек, който не обича да гледа в земята и да мълчи. Винаги е бил прям, директен и откровен. Лечков обаче може би трябваше да каже всичко, което е в душата му, право в очите на треньора и играчите, а не пред камерите и микрофоните.

Това обаче наистина са искри, не е пожар. Лечков и Хубчев не се познават от вчера. Те бяха рамо до рамо един до друг, когато националният ни отбор написа историята и влезе в нея на „Парк де Пренс” благодарение на Емил Костадинов. Бяха двамата в състава и на световното първенство в Щатите, където станахме четвърти в света. Бяха заедно и в германския Хамбургер. Ще бъдат заедно и утре, защото са мъдри хора.

Въпросът е дали феновете ще бъдат с националния отбор утре. Ще бъдат, ако се представим по-добре в следващите две квалификации с Чехия и пак с Косово през юни. А за да се представим добре, на ход ще е Хубчев. Нека го оставим, както каза Боби, да работи спокойно и без напрежение...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ
НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА ЕВРО 2020