Ливърпул прилича на пул от прочутата игра на табла, в  която се лута между финалната права и средата на полето, където остава затапен.

Майсторите на таблата обаче знаят,  че за да спечелиш, ти е нужен не само късмет при хвърлянето на заровете, но и стратегия.

На 9 октомври 2015 година Ливърпул уж изкара шестица, обявявайки Юрген Клоп за новия мениджър на клуба. Оттогава, вече повече от две години, „червените” не са спечелили нищо. Карат си я по старому. Лутат се от едната до другата крайност. Тимът може да спечели по зрелищен начин велики мачове (сещам се за феноменалния обрат срещу Дортмунд с 4:3 в Лига Европа), но и да се издъни по глупав и наивен начин. Равенството със Севиля през есента в Шампионската лига от 3:0 до 3:3 е доста пресен пример.

Още по-пресни са успехът над Сити с 4:3, когато непобеденият тим на Гуардиола беше сразен за първи път през сезона. И то категорично. Но последва ужасяваща издънка – загуба с 0:1 от последния Суонси, подплатена със сива и отблъскваща окото игра.

Някои казват, че нямало обяснение за приливите и отливите на „Анфийлд”. И грешат. Клоп е отличен треньор, но изглежда недостатъчно силен стратег, психолог и мотиватор. А ако не си такъв, значи трудно ще успееш в клуб като Ливърпул. В клуб, който преди доста години беше исполин в Англия и в Европа. Тогава нямаше чужденци, а само британци. И топката не летеше из облаците, както някои недоразумения се опитват да внушат на по-младите. Беше долу на  земята. Там бяха и всички съперници на Ливърпул. Всички до един. Но тогава пулът не позволяваше да бъде затапен, а постоянството бе безценният коз по пътя към върховете. После то изчезна и вече близо 30 години не се е появявало на „Анфийлд” в битките от местния футболен елит. Макар че през този толкова дълъг период плеяда от отлични играчи носеха червения екип.

Ако иска да остави някаква следа в Ливърпул, хер Клоп трябва да каже „стоп” на рязкото движение от едната до другата крайност и да върне постоянството. За да се снабдиш с това ценно оръжие ти е необходим не само стабилен психолог, но и ценен кондиционен треньор. Мнозина пренебрегват неговата роля, но без професионалист, отговарящ за физическата подготовка, трудно ще издържиш в шампионския маратон към титлата. Титла, която от 1990 година до днес е мираж за Ливърпул. Та това е адски много за отбор с толкова славна и велика история.

Да, Клоп има нужда да освежи някои от постовете на тима, както и от поне още едно качествено попълнение. Но основният фактор се нарича постоянство. В противен случай тези над германеца все някога ще му кажат на него „стоп”...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ
 РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА