Левски загуби с 0:3 от малтийския шампион Хибърнианс и това отприщи вълна. Вълна от всякакви "специалисти" - фейсбук нинджи, хора, несъбличали се по физическо, и такива, които по презумция чакат най-малката грешка на Делио Роси, за да мрънкат. Много от така наречените фенове на клуба (обаче са фенове само на думи) призоваха за оставки, за промени, начертаха черно бъдеще.

Защо бе, хора? Защо не вкарате малко мисъл, преди да говорите и да пишете глупости?

Помислихте ли, че няколко часа преди мача футболистите са имали тежка тренировка, която е продължила над 2 часа? Или дори не знаехте, че е имало такава тренировка? Знаете ли как тялото се отпуска след тренировка и колко трудно влиза в ритъм за натоварвания в същия ден?

Помислихте ли, че това е приятелски мач, който е първи от тежката подготовка преди втората част от първенството? Напънахте ли си малко сивото вещество, за да осъзнаете, че резултатите в контролите нямат абсолютно никакво значение, ама абсолютно никакво. В тях е важно единствено да се види физическото състояние на играчите. А то е добро, щом могат да изиграят 90 минути след тежка тренировка и по време на най-тежката част от подготовката. Имате ли въобще идея за какви тренировки става дума в момента?

Замислихте ли се, че е важно не как изглеждаш средата на януари, а как изглеждаш края на февруари и след това? Не сте ли чели поне едно изказване на треньори като Зидан, Гуардиола и т.н., да чуете как те казват, че отборът трябва да е в най-добра форма за най-важните мачове, които за тях идват през април? За нас идват след разделянето на първенството. Замислихте ли се какво щеше да е различното в мача, ако талантливият 16-годишен Томислав Папазов не бе допуснал 2 грешки? Ако Левски бе победил с 3:0, шампион ли щеше да стане?

Погледнахте ли защитата, която бе съставено от Горанов, Папазов и Ивайло Найденов? Да ви прилича на титулярна защита или такава, която някога е играла заедно? Замислихте ли се, че Станислав Костов е от 5 дни в клуба, а Нелуц Рошу все пак не е играл футбол от 3-4 месеца? И двамата бяха титуляри. Играха също така Илия Юруков, Николай Кръстев, Мартин П.Петков, Мартин Д. Петков.

Някога ще се замислите ли над думите на Делио Роси?  "Вие се интересувате от уикенда и да победим тогава, а аз гледам да изградя отбор. Вие искате една купа, аз искам отбор, който да печели трофеи всяка година със свой стил...".

Италианецът обясни също така ясно и точно какво са за него контролите. Уви, още никой не е спечелил точки в контрола, никой не е вдигнал трофея от Шампионската лига след победа над който и да е в контрола. Някой опита ли да се замисли над нещата, които Роси се опитва да каже и казва във всяко едно от своите интервюта? Не! Лесно е да гледаме повърхностно, да гледаме резултата в една или две контроли, а не цялостната картина.

Замисляли ли сте се, че Роси дойде в абсолютно различна действителност, различен манталитет, а цял живот е бил само в Италия? А взе, че набързо ни разгада как не виждаме по-далеч от носа си...

Замисляте ли се, че Делио Роси едва ли преди 4 дни бе чувал някога името Станислав Костов? И това на Аймен Белаид. Помните ли думите му: "Сега трябва да направим един избор - дали искаме само да участваме в първенството, или искаме да се конкурираме"? Това беше към ръководството на Левски. А то му отвърна с Костов и Белаид. Нямам нищо против тях и се надявам да се наложат и да покажат качества. Но това определено не е селекцията, която италианецът иска.

Замисляте ли се, че в Левски има скаутско звено от един човек (да, само един!), който гледа мачове на... Левски? И знаете ли нещо за този човек? Може би не, но ние, журналистите, знаем... Сигурно и за това, че има един скаут е виновен Роси. Сигурно Роси е виновен, че не се привличат определени футболисти, защото им искат 100 000 евро. А ако 100 000 евро са много за футболист, който има качества да дойде в Левски, значи просто феновете трябва да се откажат от всякакви приказки и надежди за купа и титла скоро.

Помните ли, когато Левски спечели всички контроли през зимната пауза в началото на 2016 година? Тогава "сините" завършиха на 14 точки от първото място и отпаднаха на четвъртфинал за Купата...
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ