Видео асистент рефер - нововъведението, което навлезе в световния футбол за първи път през април 2017 година, все повече зацикля със спорни и странни решения. 

ВАР, както е по-известен, в началото се прие от някои футболни фенове като глътка свеж въздух в най-обичаната игра, а за други не бе така, тъй като те смятаха, че мачовете ще се забавят много заради евентуалната употреба на системата. 

Е, вече и едните, и другите са на едно и също мнение - нещо куца в тази нова технология... В последните срещи, в които се ползва иновацията, грешките зачестяват значително. Така де, за някои те са неправилни решения, а за други - добре дошли. 

Вече неколцина "изгоряха" от видео асистент рефера, а странно или не, повечето решения отиват в ущърб на по-малките отбори, но не само.

Най-пресният пример за грешка, или най-малкото спорно решение е срещата между Реал (Мадрид) и Леванте, спечелена от "белия балет" с 2:1. Шампионът на Европа триумфира с две попадения от дузпи. И докато при първата, при която футболист на валенсианци играе видно с ръка, дузпата е почти безспорна, вторият наказателен удар оставя много въпросителни. 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

На повторенията се вижда, че срещу Каземиро няма никакво нарушение, като футболистът на мадридския гранд си е направо за Оскар... Това, разбира се, бе видяно от главния съдия при използването на ВАР, но 11-метровият удар остана.

Друго от скорошните скандални решения бе дузпа в последните минути за Фиорентина при равенството 3:3 с Интер. Наказателният удар бе повече от фрапиращ, имайки предвид, че топката срещна гърдите, най-много рамото на Данило Д'Амброзио. Днес стана ясно и че главният рефер Росарио Абисо е наказан заради това си решение с 3 срещи.

В друга странна ситуация, в която бе замесен отборът на Фиорентина, те буквално бяха възкресени. При ситуация 1:1 срещу СПАЛ футболист на "виола" бе повален в наказателното поле на гостите, но реферът не отсъди дузпа. Последва светкавична контраатака, а тя доведе до гол за СПАЛ - 1:2. Играта продължи нормално, а след 2-3 минути главният съдия се хвана за ухото. На него му бе съобщено по слушалката, че е имало наказателн удар за домакините, преди те да допуснат гол. В крайна сметка такъв бе отсъден, а голът на СПАЛ отменен. Така вместо 1:2 резултатът стана 2:1, а впоследствие набъбна до 4:1. 

От изброеното дотук става ясно, че ВАР може би е избирателна технология. Такава, с която манипулирането на срещи е много по-лесно, а последствията от това липсват заради "тълкуването". По този начин въпросите изникват един след друг, но отговори все още няма. 
ЗВЕЗДЕЛИН ХРИСТОВ/БЛИЦ СПОРТ