Че Кубрат Пулев победи, победи - факт. Хората му ръкопляскат и му се радват. Заслужено. Браво и на него, както и на брат му Тервел, чиито успехи остават в сянка. Но все пак се виждат…

Има обаче някои неща, които леко смущават и ние ще ги кажем на Кобрата и щаба му в прав текст. Без заобикаляне. Което не означава, че не тачим успехите му и не сме българи.

„Новината”, че след победата си над Хюи Фюри нашият боксьор си е осигурил мач за титлата с Антъни Джошуа, е мит.

Кубрат Пулев вече е претендент за световната корона на IBF, но не е на 100 процента сигурно, че ще играе ТОЧНО с британеца.  

Първо, Джошуа разполага с около две години, в които може да организира мач, за да защити пояса си във въпросната версия. Преди това обаче той ще има други двубои, някои от които вероятно ще бъдат обединителни. Т.е. – за всички притежавани от британеца трофеи. Припомняме, че  Антъни е носител на четири от петте пояса, един от които е в ръцете на Дионтей Уайлдър. Очаква през следващата година да се състои битка между двамата, а победителят да грабне всички титли. Така че – ако Уайлдър спечели, той ще се окичи включително и с короната на IBF.

Второ, на 1 декември обаче Уайлдър ще се изправи срещу Тайсън Фюри, като залог е неговият трофей. Падне ли, тогава Фюри ще иска да се бие с Джошуа. Което означава мач за всички пояси между него и Джошуа.

Трето, ако Джошуа се бави и не посочи дата за сблъсък с Кобрата, българинът също ще има други мачове, в които може да загуби правото си на претендент на въпросния пояс.

Четвърто, Джошуа има предвиден мач за април догодина. Засега не е обявено кой ще му бъде съперник, но е ясно, че няма да е нито един от тримата – Пулев, Фюри или Уайлдър. Не е ясно и кои титли ще заложи Антъни.

Има и още, и още варианти. С две думи – пълна каша...

Така че – нека не се заблуждава обществото, че видите ли Кобрата си е изпекъл работата и му остава още един двубой срещу Джошуа, за да стане световен шампион.

Друго, което малко или много се набива на очи, е елементарният популизъм на Кубрат Пулев. Факт е, че човекът си обича родината, но някои негови изказвания са прекалено натруфени. Постоянните изказвания, че до болка е привързан към България и че е готов да умре за българския народ преди години може да се стигали до сърцето и душата на фена, но днес звучат малко преекспонирано.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Даваме пример с многото наши личности, влезли завинаги в златната история не само на българския, но и на световния спорт – борци, боксьори, щангисти, футболисти, волейболисти, гимнастички, баскетболисти, тенисисти. Да не ги изреждаме всичките.

Нито един от тях не е бил толкова краен в изказванията си, че ще умре за Родината, че живее само и единствено за нея. Те не говореха много, а действаха. И печелеха. И народът пак си заобича. И ще ги обича.

Кобрата, явно в желанието си да се хареса още и още на феновете, не спира да рецитира едни и същи стихове. Вече изтъркани. И е крайно време да разбере, че и без подобен национализъм той пак е сред любимците на народа.

Нека не се забравя и друго. Кубрат Пулев е сред великите ни боксьори, но не е най-великият. Това, че през години много от тях са печелили олимпийски и световни титли в аматьорския бокс, не ги оставя на по-ниско стъпало в йерархията на мъжкия спорт.

За финал кратка забележка към тези, които отразяваха мача в събота. На няколко пъти се натъртваше, че Кобрата играел срещу Фюри. Да, но не срещу истинския Фюри, а срещу... братовчед му.
ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ