Нападателят на Етър Иван Петков блесна със страхотен гол при победата с 3:0 над Славия. Опитният футболист се разписа със задна ножица в 89-ата минута и хвърли в екстаз феновете във Велико Търново. Минути по-рано изключително красиво попадение вкара и Аласана Мане. 

Безспорно е обаче, че големият любимец на местната публика е Цар Иван. Така е наричан Иван Петков от феновете на отбора, воден от легендата Красимир Балъков. Именно 33-годишният великотърновец е най-обичаният от местните запалянковци.

"Защо ме наричат така, само те могат да кажат. Наистина е голямо признание. Тази любов ми дава стимул да продължавам занапред с още по-голям хъс за победа", споделя голмайсторът, който изживява втора футболна младост. Петков отчита голямото израстване на отбора след идването на Балъков. 

Таранът винаги е изтъквал колко добре се чувства в Етър - клубът на сърцето му, в който е вече повече от четири години. Започва футболната си кариера в детския отбор на "виолетовите". Преминава и през школата на Валекс (Трявна). Докато е част от нея играе за различни възрастови групи на национални юношески отбори. След това трупа oпит в "Б" и "В" група за Загорец (Нова Загора), за Калиакра (Каварна) в "А" и "Б" група, както и за Спартак (Варна). 

В момента Иван Петков е футболистът с най-много мачове и голове за Етър. "Детската ми мечта беше да играя с Етър в "А" група и да вкарам попадение. Получи се, макар и след много години", казва нападателят след поредната си сбъдната мечта. Първото му попадение за любимия отбор в елита дойде при 1:1 с Витоша (Бистрица) на 21 юли 2017 година. 

Иначе Петков започва да играе за мъжкия отбор на Етър, когато "виолетовите" са в Северозападната "В" група - през лятото на 2014 г. За два сезона бележи 24 гола. След това Цар Иван беше един от футболистите с най-голям принос за влизането на "болярите" във втория футболен ешалон. Там той записа 26 мача и 8 попадения, с които Етър влезе и в Първа лига. През миналия сезон има 4 гола, а вчера успя да открие и головата си сметка в настоящото първенство. През септември Петков и Иван Стоянов вкараха при успеха с 2:0 над Литекс, класирайки "виолетовите" на 1/8-финалите за Купата на България. 

"Цар Иван е най-големият! Много го обичаме и му се радваме. Убедени сме, че и в бъдеще ще ни вдига на крака", коментираха разпалено фенове на Етър след сладката победа вчера. 

След нея местната публика се размечта за класиране в първата шестица. В момента Етър е осми с 18 точки, само с две по-малко от шестия Локомотив (Пловдив). "С играчи като Цар Иван, борещи се до последен дъх и защитавайки с гордост емблемата на Етър, можем да постигнем и тази цел, което ще бъде страхотно постижение", коментираха на стадион "Ивайло" - вторият дом на Цар Иван, в който той бродира с успех. А за финеса и майсторството, с което отбеляза вчера на Славия, със сигурност му завиждат мнозина негови колеги. 33-годишният Петков е амбициран да продължи да вдига публиката на крака - нещото, което умее отлично. Несъмнено е цар на класните изпълнения. С две думи: Царят си е цар! И неслучайно местната публика го обича толкова силно.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ 

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019

КУПА НА БЪЛГАРИЯ – СЕЗОН 2018/19



След първия му гол в елита за Етър: