Велик, епохален и незабравим е успехът на Ливърпул с 4:0 срещу Барселона миналата нощ. Каквото и да се каже за този уникален по рода си дуел, то най-вероятно ще е малко.

Момчетата на Юрген Клоп доказаха твърденията, че митичният "Анфийлд" е "друга бира". Такава, която не е по вкуса на всеки, а напротив. За мнозина, подценили атмосферата на емблематичното място за мърсисайдци, тя се оказва доста горчива и оставя лош послевкус.

Пиша тези редове, най-вече защото "червените" от Албиона бяха силно подценени от мнозина анализатори, а и поведението на някои фигури от каталунския тим бе доста надменно. След първата среща се заговори за нов погром по Ливърпул. Това дойде от феновете на испанския колос, а не може да се отрече, че за ентусиазма допринесе и отсъствието в състава на мърсисайдци на големите звезди Мохамед Салах и Роберто Фирмино. 

Е, стигна се до такъв, но той бе в "кошницата" на блаугранас. И бе доста звучен, а и заслужен. Едва ли има човек на тази планета, който е гледал двата двубоя, и би казал, че превъзходството за тима на Клопо не е било очевидно.

Отборът на германеца показа, че дори да не спечели титлата в Англия тази година, то със сигурност "другата година", както се шегуват по адрес на "червените" феновете на другите тимове, ще са още по-силни и по-решени да прекъснат негативната серия, възлизаща на цели 30 години без корона на Острова. Това се дължи на шампионския манталитет, който момчетата от Мърсисайд вече изградиха, и който вече показват.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Те демонстрираха изключителна зрялост и не по-малко атрактивна игра. Освен това този тим доказа за пореден път, че никога не се предава и никога няма да се предаде. Просто е в ДНК-то му, макар през годините изпълнителите да са различни. Страстта на терена, която показаха всичките единадесет играчи, бе от друго измерение. Като че ли техните "батерии" бяха с неизчерпаема енергия. Енергия, която се превърна в мощен юмрук, стоварен върху клетия състав на Барселона.

Мнозина биха се запитали защо използвам определението "клет". Простичко е, каталунците изглеждаха като един отбор, който е развял "бялата кърпичка" още с първия съдийски сигнал. Тимът на Ернесто Валверде изглеждаше като такъв, който не знае какво прави на терена. Колкото и да не им харесва на феновете на испанския колос, за пореден път лъсна твърдението, че когато безспорно гениалният Меси няма ден, то и неговите съотборници са безпомощни. Те бяха хаотични в голяма част от срещата и всяко подаване търсеше аржентинеца, който обаче бе спрян от Фабиньо по впечатляващ начин. Още по-силно впечатление направи дори, че бразилецът неутрализира Бълхата с жълт картон още в началните минути на титаничния реванш.

Няма как обаче да се отрече, че и каталунците имаха няколко възможности, с които да решат всичко, и то само с едно попадение. Това обаче не се случи, а най-голяма бе заслугата на Алисон. Вратарят показа стойността си, а именно - онези около 70 милиона евро не са били напразно похарчени. 

За финал просто ще оставя един цитат на Юрген Клоп след края на двубоя, който е достатъчно красноречив. "Гледал съм много мачове, но не помня друг като този."
Звезделин ХРИСТОВ/ БЛИЦ СПОРТ