Пропускът на Жоао Пауло срещу Истанбул Б е един от най-безумните в историята не само на Лудогорец, но и на българския клубен футбол. Не голям, не фрапантен, а безумен, защото това си беше абсолютно изплюване на топката.

Подходът на бразилеца в ситуацията бе лековат и несериозен. Жоао Пауло не вложи никакво старание, а побърза колкото се може по-бързо да се отърве от кълбото, пращайки го високо, високо в трибуните. Все едно че имаше тренировка, а не официален мач от груповата фаза на Лига Европа.  Положението беше стопроцентово и се случи секунди, след като домакините също имаха реална възможност да отбележат гол.

Логичното се случи. Малко след това Димитър Димитров замени Жоао Пауло с Клаудио Кешерю. Да, бразилецът игра добре до издънката си, но точно когато трябваше да вкара, се изложи. Ще кажат някои – всеки може да пропусне. Разбира се, но неприятен е начинът, по който Жоао подходи в 49-ата минута. В крайна сметка нали затова е дошъл в Лудогорец, нали затова му плащат – за да вкарва голове, а не да ги пропилява по детински.

Тук е мястото да припомня, че до идването на Херо бразилецът почти винаги беше резерва. Димитър Димитров обаче го предпочете пред румънския нападател, защото обича такъв тип футболисти – по-мобилни, по-технични, които не са консуматори. Които могат да покриват по-широк периметър, да помагат на халфовата линия и крилата. С две думи – Жоао Пауло е по-нестандартен играч.

Ама поговорката „Храни куче, за да те лае”  важи в пълна сила. Какво лаене, то си беше направо хапане. Бразилецът ухапа и Херо, и Лудогорец, лишавайки отбора от напълно заслужена победа. Разбира се, всички са доволни от спечелената точка, но би било още по-хубаво, ако разградчани бяха стартирали с пълен успех. И то като гост на тим, претъпкан с европейски звезди.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА