Сензационният успех, който Екатерина Дафовска постигна в Нагано преди 20 години, продължава да ни топли. Все се надяваме, че някой ще повтори историческия й успех, но уви... Олимпиадите си минават, но медалите не идват, камо ли златни. 

Дафовска продължава да е единствената българка, спечелила златен медал на Зимни Олимпийски игри. Факт е, че всички й се радват и я уважават. Тя обаче се изложи с явно необмислено изказване, след което логично мнозина й се нахвърлиха. Шефът на родната федерация по биатлон се почувства афектирана от това, че си позволихме да искаме добри резултати от биатлонистите и другите ни спортисти, които бяха на Олимпиадата в Пьонгчанг. Нашите се натоварвали с очаквания преди важни състезания и виждате ли точно заради това не можели да разгърнат потенциала си.

"Горе главата и на всички журналисти, министри и тем подобни един път да спрат с натоварените очаквания преди олимпиада!", написа златната медалистка от Нагано`98 към публикация във "Фейсбук" на Георги Атанасов - треньорът на Радо Янков. 

Мнението, че повечето от олимпийците ни бяха туристи в Южна Корея се потвърждава от резултатите, които записаха. Биатлонистите ни тотално разочароваха. Едва ли и Дафовска се е зарадвала на най-високото класиране на подопечните си - 19-ото място на Владимир Илиев в индивидуалното състезание на 20 километра. Да не говорим за щафетата ни, която стана за резил, след като беше спряна на предпоследния пост заедно с тези на Казахстан и Словакия.

Най-нормалното нещо в подобна ситуация е да потърсиш вината в себе си. Защото точно Дафовска като шеф на федерацията по биатлон носи персонална отговорност за случилото се. И в подобни моменти най-нормалното нещо е журналистите да критикуват и да търсят причините за провала.  

Впрочем "евала" на съгражданина на Дафовска - Радослав Янков, към когото имаше най-големи очаквания. Май само от чепелареца обаче не чухме да мрънка и да се оплаква за нещо, след като не успя да преодолее квалификацията в паралелния гигантски слалом в сноуборда. 

Дафовска обаче се озова като в небрано лозе с твърденията си, че не трябвало да имаме очаквания към олимпийците ни. Дори министър Красен Кралев бил виновен за провала на нашите в Пьонгчанг 2018... Защо тя намесва спортния ни министър - човека, който прави всичко за спортистите ни да бъдат задоволени, презадоволени дори, обезпечавайки ги финансово. Тук е мястото да отбележим, че именно биатлонът е сред спортовете, получаващи най-много държавни средства. Годишният бюджет на оглавяваната от Дафовска федерация е почти 1 милион лева! Да, цял милион, и то пари от нас - данъкоплатците. Само този факт е достатъчно основание да искаме добри резултати от спортистите, харчещи парите ни. 

А какво стана всъщност? Оказва се, че отпусканите средства се пилеят на вятъра. А и щом българските граждани нямат право да искат добри резултати от хора, които харчат парите им, не е ли най-добре тогава да бъдат спрени държавните средства за биатлона? И Кралев ли е големият виновник за сгромолясването на нашите в Пьонгчанг?
 
Дафовска, извинете, че желаем поне малко радостни мигове от Красимир Анев и компания. Вие ни радвахте, още ни топли големия ви успех от Нагано, но да се молим подчинените ви да не са на последното място, е доста несериозно... и обидно! Стига оправдания! 
ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ