Футболните ни национали са на прага на поредния цикъл квалификации. Всички се надяваме България най-после да се класира отново на голям форум. Селекцията на Петър Хубчев атакува Евро 2020, а първите два мача са домакинството на Черна гора на 22 март от 19:00 часа и гостуването в Косово на 25-и (от 21:45 часа). Героят от САЩ`94 вече обяви избраниците си, като впечатление обаче прави липсата на няколко ключови фигури. 

Хубчев получава голям кредит на доверие както от БФС, така и от цялата ни футболна общественост и заслужено, след като е умерен и дисциплиниран човек със завидни познания. Решението му да се спре на точно тези имена за мачовете с Черна гора и Косово обаче пораждат много  въпроси. Един от тях е защо Станислав Костов не е в националния отбор? Говорим за голмайстора на Левски и Първа лига този сезон. Нападателят, който беше викан само веднъж до момента в "А" тима на родината и беше пуснат резерва. Въпросът е дали причината за "забравянето" на Костов е спортно-техническа или е някаква друга? 

Дори Кирил Ивков и Михаил Вълчев се чудят защо нападателя на Левски не е в националния отбор? А рядко се случва легенди да подкрепят по-млад футболист.

Изключително недоумение буди и факта, че Георги Миланов, който има голове срещу Италия и винаги се раздава за родината, остава извън състава. Добре известно е, че офанзивният футболист е част от шампиона на Унгария МОЛ Види. А в същото време повикан е Галин Иванов, който играе за последния в унгарското първенство - Халадаш.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Капитанът на Левски Иван Горанов, който също постоянно играе на високо ниво и с голямо сърце за националния отбор, беше отписан за първите две срещи от евроквалификациите. В същото време повиквателна получи Валентин Антов. Да, юношата на ЦСКА е безспорен талант, но няма ли опасност да прегори, при положение, че няма опит в мъжкия национален отбор? Оправдан ли е рискът с включването на Антов в състава, питат се специалисти? 

Огромна въпросителна има и при младежите, които бяха оглавени от треньора Александър Димитров. На отбора предстои подготвителния лагер в испанския курорт Марбея - от 19 до 26 март. Там младежките ни национали ще изиграят две контролни срещи - срещу Северна Ирландия на 22 март и срещу Финландия на 25 март. 

Във футболните среди прави шокиращо впечатление липсата от състава на млад талант, много постоянен и дисциплиниран на терена, който редува серия от силни игри - Асен Чандъров.

Офанзивният играч е твърд титуляр в Септември и има на сметката си 4 гола и 5 асистенции през сезона в Първа лига. 20-годишният Чандъров има толкова голове, колкото в мъжкия футбол през сезона имат всичките взети накуп футболисти, които бяха повикани от Сашо Димитров.

Това поражда големи въпроси дали решението за оставянето му без повиквателна е спортно-техническо или става въпрос за нещо извън футбола? Същите въпроси се пораждат и с липсата на Горанов, Миланов и Костов, които бяха отписани от Хубчев на този етап. 

Не ни се иска да вярваме, че футболът е покварен както други неща у нас. Дали спортно-технически са причините за отсъствието на гореизброените футболисти или са заключени някъде другаде? 

Ще следим под лупа представянето на националните ни отбори в предстоящите мачове, в които всички се надяваме България да печели.

Нямаше ли и мъжкия и младежкия ни национален отбор да бъдат по-силни, ако тези фигури бяха вътре, а не да се експериментира?
ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ