Винаги е тъжно, когато някой играч, оставил сърцето и душата си в отбора, си тръгне. Независимо по какви причини. А Роман Прохазка постъпи точно така. Раздаде се докрай, записа изключително силни сезони в Левски, въпреки че не спечели нищо.

Всъщност, купа и титла може да не е спечелил, но спечели уважението на феновете. А това понякога е равно на трофей. Защото публиката не раздава току-така трофеи, не приема всеки, облякъл синята фланелка. Прохазка не само я носеше, но и играеше силно с нея. Както се казва – изпотяваше я винаги, раздавайки се от първата до последната минута.
 

Роман със сигурност си намери завинаги място в „синия” роман, в „синята” история. И не само заради сърцатите си прояви, а и заради таланта си. В Левски отдавна не е имало такъв универсален футболист. Прохазка бе на ниво на всички постове, на които игра. Само дето като вратар не го видяхме. Но ако се беше наложило, и там щеше да блесне.

Словакът премина във Виктория (Пилзен) и сега на „Герена” трябва да му намерят заместник. Какво ти „трябва”, длъжни са. Защото ако в Левски има още няколко такива като него, пустите успехи най-после от илюзия ще се превърнат в реалност.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ