Столичният Септември от две години се подвизава в Първа лига. Много "специалисти" и фенове приеха това присъствие сред елита като временно, но се оказа, че към този момент играчите на Николай Митов опровергават това мнение. Каква е целта на ръководството на Септември. Със сигурност собственикът Румен Чандъров ако реши може да направи сериозна скъпа селекция, но явно собственикът на няколко хотела по българското черноморие има съвсем други виждания.

Доказателство за това са младите футболисти, които все по-често обличат титулярната фланелка и подават сериозна заявка за бъдеща кариера. Явно е, че отборът показва различни лица. Няколко победи, след което загуби от противници, които на пръв поглед попадат в графата задължителни три точки. Но това не пречи на Митов да залага на младите.

Всички помним как преди години в Литекс се залагаше на футболисти от школата, които сега са основен гръбнак на националния ни отбор. Ивелин Попов, Страхил Попов, Васил Божиков, Георги Миланов, Кирил Десподов, Симеон Славчев, Станислав Манолев и други. Тогава тимът от Ловеч нямаше успехи в родното първенство, но собственикът на Литекс даде път на младите играчи. На същия принцип действа и Венци Стефанов в Славия. Братята Андреа и Петко Христови се подвизават във фиорентина и Аталанта. Калоян Кръстев подписа с Болоня за четири години. Сериозен интерес има и към другите млади надежди произлезли от футболната академия в Овча купел.

"Белите" заедно със Септември попадат в класацията на най-младите отбори в Първа лига със средна възраст около 24 години. Нападателят Асен Чандъров, който е вече на 20 години натрупа боеви опит и няма да е изненада, ако привлече погледите на отбори в по-челното класиране на Първа лига. Младежкият национал Владимир Николов, който е само на 17 години влиза почти всеки мач за мъжкия отбор. От този сезон Николов е част от мъжкия отбор по лично желание на Николай Митов, като по време на лятната подготовка той показа, че има сериозен нюх към гола. Николов често е викан да играе и за връстниците си от Септември U19, където също наказва противниковите вратари.

Друга млада надежда на септемврийци е Иван Тилев, който преди няколко месеца бе сериозно ухажван от Левски. Въпреки това обаче, той предпочете да остане в Септември и да се развива, вместо да седи резерва на скъпите придобивки на "сините" от Герена. Със сигурност скоро ще четем и за други млади играчи от футболната академия на Септември.

Към тях обаче трябва да прибавим и неостаряващия Борис Галчев, който за всички гореизброени млади футболисти е нещо като втори баща. Галчев предава своя опит натрупан до този момент, а младите винаги го дават за пример на футболни терен.

Какъв извод можем да извадим: Септември залага на млади футболисти, търсейки вариант за тяхното развитие. Тази формула със сигурност ще даде резултат, стига да има търпение.
Юлиян Маринов