Веселин и Йордан Миневи безспорно са сред добрите български футболисти в последното десетилетие. Имат футболни качества. И го доказаха през годините. Тази есен обаче стават на 37 години. За футбола няма стари, а можещи. Вероятно близнаците са все още можещи, но колкото повече се приближаваш към края, снижаваш претенциите. Така е в цял свят. Така е с всички футболни звезди. Всеки клуб предлага всеки следващ договор на играчи на години със занижени финансови условия. Това е практиката и няма място за сърдене. Не може и на 25, и на 35, да получаваш една и съща заплата, след като на 35 вече клубът няма как да си върне нито един лев от теб.

Съвсем в реда на нещата Лудогорец е предложил договор на Йордан Минев, който той не е приел, опитвайки да извива ръцете на ръководството. Няма да влизаме в детайлни подробности относно финансовите параметри на контрактите на защитника до момента и парите, които е получавал в Разград. Само ще припомним двете огромни премии при влизане в групите на Шампионската лига, премия при всяка от шестте поредни титли, премии за купи и суперкупи и премия след всеки мач, след който Лудогорец е на първо място в класирането. Средно на месец се получава, че Минев на 36 години взима няколкодесетки хиляди лева. Такива пари, които някои сънуват и никога не биха взимали в живота си.

И съвсем нормално е Йордан да снижи условията и изискванията си при положение, че в момента е на 36 години. И в никакъв случай не е незаменим. В Лудогорец винаги могат да си позволят да се освободят от някои играч с малки изключения. Ако не е Минев, друг ще заеме мястото му в защита. И липсата му по-скоро ще облекчи касата на клуба, отколкото да създаде невиждан проблем. А онзи номер, че за играча се бият няколко отбора може да мине, но не в тоя случай. Върхът на всичко са информациите, че вече има по-добра финансова оферта от друг отбор??? По-добра от парите, които Минев е взимал в Лудогорец, никога не е имал и няма да има в живота си.

Брат му Веселин се оказа ненужен в Левски. Със сигурност защитникът е дал много на „сините”, но идва време, в което просто годините си казват думата и не можеш да ги върнеш наобратно. Малко са онези гениални фигури, които могат да си позволят да седят в един клуб до последно. Дори Барселона не изтърпя Шави, а Реал Мадрид се раздели с Раул. А тук говорим за Данчо и Веско Миневи...Да не говорим за скандалите, в които забъркаха Йордан на "Герена" с историята с псувните срещу феновете. Няма как да знаем дали е истинска, но ако един играч е толкова ценен, привържениците ще направят всичко, за да му докажат уважението и любовта си. За Йордан Минев подобни постъпки от трибуните скоро време не е имало.
СТОЯН РАДКОВ/БЛИЦ СПОРТ