Левски записа победа с 2:0 над Дунав в среща от 5-ия кръг на Първа лига, която беше и официален дебют на Делио Роси начело на "сините".

26-кратните шампиони изнесоха добър мач, в който веднага си пролича почерка на италианския специалист. За няколко дни той видя големите пробойни в защита и се зае със задачата да учи играчите да се бранят като отбор.

Над всички в този аспект в играта безспорно е утвърдилият се като лидер в "синята" отбрана Давид Яблонски. Чехът пропусна цели три мача на Левски, а липсата му бе повече от осезаема. В тези срещи тимът от "Герена" записа равенство 0:0 с раздирания от проблеми Локомотив (Пловдив), победа с 2:0 над непретенциозния Витоша (Бистрица) и катастрофално поражение с 0:2 от Верея.

Именно в мача със старозагорския тим се видя, че в отсъствието на Давид Яблонски защитата на Левски изглежда трагично.

Димитър Пиргов, който би трябвало заедно с чеха да са стълбовете в отбрана, е далеч под нивото на своя партньор. Куп грешки от началото на сезона и липса на концентрация в ключови моменти са малка част от проблемите, които съпътстват 27-годишния бранител от началото на сезона.

Достатъчно е да се спомене безумното нарушение, което направи в наказателното поле срещу Хайдук в първия мач между двата тима от 2-ия кръг на Лига Европа. Последва дузпа и гол, след който Левски инкасира поражение в Хърватия. В реванша "сините" загубиха с 1:2 и така отпаднаха от надпреварата.

И ако в конкретните двубои не само Пиргов не бе на ниво за 26-кратните шампиони на България, то при загубата от Верея (0:2) бранителят се представи катастрофално и със сигурност носи най-голяма вина за поражението. Безобразните неточности в игра, неправилното му позициониране и неспособност да ръководи хората до себе си - с това може спокойно да бъде характеризирана играта на Пиргов в този мач. За капак в края на мача бе изгонен и остави тима си в намален състав.

Снощи Пиргов не игра, а до опорния халф Георги Ангелов застана Давид Яблонски. Чехът покри всички пропуски в играта на неопитния си колега (нещо, което в 3 мача не направи Пиргов) и увенча добрата си игра с гол, който даде криле на Левски да извоюва крайния успех в мача.

Всички тези факти показват само едно нещо - към момента Левски разполага с един качествен защитник, в чието отсъствие става страшно за отбора. Със сигурност Делио Роси е наясно с това и ще се опита да привлече бранител, който да е достоен партньор на Яблонски. Към момента такъв липсва, а намирането му е повече от належащо, тъй като с подобни пробойни в отбрана "сините" няма как да са достоен опонент на Лудогорец и ЦСКА.
ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ