Краят на всяка година служи за ретроспекция на отминалите дни. Световният спорт също дава повод за припомняне на по-значимите провали и скандали, случили се през 2012 г. Агенция БЛИЦ ви представя част от тях разделени по месеци, като не претендира за изчерпателност.

ЯНУАРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Мексиканският вратар Омар Ортис бе арестуван за съучастие на банда, която се занимава с отвличания. 35-годишният Ортис призна, че е помогнал на похитителите да си намерят две богати жертви. Бандата, която е част от наркокартел, е искала средно по 73 000 долара на отвличане, от което Ортис получавал над 10 процента.
* Легендата на германския футбол Лотар Матеус беше издирван от детективска агенция и съдия изпълнител и по футболните стадиони от властите заради задължения.
* Валери Божинов се оказа ненужен в Спортинг (Лисабон) заради липса на дисциплина и неспазване на треньорски указания. Българинът пропусна дузна в мач срещу Морейрензе, въпреки че не беше определен за изпълнител. Божинов бързо беше пратен под наем в Лече, където остана до края на сезона.
* Защитникът на националния отбор на Сърбия и на Борусия (Дортмунд) Невен Суботич беше разпитван по обвинение за изнасилване на жена по време на парти в дома му.
* Вратарят на Шахтьор (Донецк) Олександър Рибка беше наказан за две години заради употреба на допинг, което го лиши от участие на Евро 2012.
 
ХАНДБАЛ
* Сръбският хандбалист беше уцелен от стреличка за дартс в окото по време на полуфинала срещу Хърватия. Оказа се, че стреличката е хвърлена от сръбски фенове и е била предназначена за хърватина Ивано Балич.
 
МОТОРНИ СПОРТОВЕ
* Пилотът на Форс Индия от Формула 1 Адриан Сутил бе осъден на 18 месеца условно от съда в Мюнхен, след като се призна за виновен за нанасяне на тежка телесна повреда над шефа на Лотус Ерик Люис. Освен това германецът е глобен с 200 000 евро, които ще отидат за благотворителност.
* Бившият пилот във Формула 1 Йос Верстапен е бил арестуван заради нападение над бившата си приятелка с лека кола. 24-годишната жена е настанена в болница с тежки охлузвания, след като била блъсната от автомобилния състезател.
ТЕНИС
* Американският тенисист Марди Фиш наплю български фен след загубага си от Григор Димитров на Хопман Къп в Австралия.
 
 
ФЕВРУАРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Нападателят на Ливърпул Луис Суарес не подаде ръка на Патрис Евра от Манчестър Юнайтед преди началото на дербито между двата отбора. Както е известно, Суарес изтърпя тежко наказание, след като Евра се оплака от обиди на расова основа, изречени от уругваеца.
* Италианският треньор Фабио Капело напусна поста си като селекционер на националния отбор на Англия, където получаваше по 6 милиона паунда на година. Заради това той получи италианския вариант на “Златния скункс” – “Златния тапир”.
 
БАСКЕТБОЛ
* Американският баскетболист Робърт Сали гръмна с допинг, тъй като е ползвал лекарство за уголемяване на пениса.
 
БОКС
* Британският боксьор Дерек Чисора налетя да бие Витали Кличко по време на кантара преди мача им за световната титла във версия WBC. Чисора първо беше глобен, след това на ринга загуби от украинеца, а дори беше заплашен с отнемане на състезателни права заради скандала с боксьора Дейвид Хей на пресконференцията след мача с Кличко.
 
КОЛОЕЗДЕНЕ
* След повече от едногодишна борба испанският колоездач Алберто Контадор беше лишен от титлата в Тур дьо Франс през 2010 г. заради употреба на допинг.
 
МАРТ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
911.jpg* Бившият български национал Станислав Ангелов беше отстранен от първия отбор на Анортозис заради слабо представяне, липса на концентрация и безразличие към критиките на треньора Рони Леви.
* Нападателят на Манчестър Сити Марио Балотели се забърка в два скандала за един месец. Италианецът беше глобен с две седмични заплати (250 000 паунда) за посещение на стриптийз бар в нощта преди мач. Освен това охраната на търговски мол в Манчестър го изгони от магазин, тъй като се разхождал с качулка на главата.
* Вратарят на ФК Сидни Лиам Реди беше уволнен, след като се напи преди мач на тима.
* Халфът на Аталанта Есекил Скелото намери най-нелепата причина, за да се раздели с приятелката си. 22-годишният италианец с аржентински корени прекрати връзката си с Мариана Диарко (на снимката вдясно), тъй като блондинката била прекалено сексапилна.
 
АПРИЛ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Вратарят на националния отбор на България Николай Михайлов се замеси в любовен триъгълник в Холандия. Според изданието “Twente ZuidDichtbij” стражът е имал връзка с приятелката на своя съотборник Вут Брама.
* Красимир Балъков не успя да спаси Кайзерслаутерн и два кръга преди края на първенството „червените дяволи” изпаднаха.
* Капитанът на Челси Джон Тери получи глупав червен картон за удар без топка срещу Алексис Санчес от Барселона и лиши тима си от своите услуги за финала на Шампионската лига срещу Байерн.
 
МОТОРНИ СПОРТОВЕ
* Испанският състезател от Мото GP Дани Педроса беше арестуван при опит за измама по време на изпит за придобиване на правоспособност за управление на яхта.
 
МАЙ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Треньорът на Фиорентина Делио Роси беше уволнен, след като опита да набие футболиста на тима Адем Ляич край страничната линия по време на равенството 2:2 с Новара.
* Бившият селекционер на националния отбор на България Лотар Матеус не се яви в съда във Вупертал, където е съден за 140 000 евро, които дължи като комисиона на агент по недвижими имоти.
* Въпреки уверенията на ръководството, че Красимир Балъков ще остане начело на тима и във Втора бундеслига, българинът беше уволнен след изпадането от елита.
* Мартин Петров и Болтън изпаднаха от Висшата лига.
* Валери Божинов и Лече не успяха да запазят мястото си в Серия „А”.
* Капитанът на Лацио Стефано Маури беше арестуван във връзка със скандала с уредените мачове в Италия. Стаята на национала Доменико Кришито беше претърсена от властите. Заради скандала бранителят не отиде на Евро 2012.
 
ЮНИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Френският национал Патрис Евра взриви футболната общественост по скандален начин по време на контролата със Сърбия (2:0). В добавеното време на срещата защитникът беше уловен от камерите да си трие задните части с фланелката на “петлите”, с която игра съотборникът му Матийо Валбуена.
* Английският фен Тим О’Лиъри, който всъщност е милионер, размаха мъжкото си достойнство на стадиона в Киев по време на 1/4-финала на Евро 2012 срещу Италия. Той се опита да разсее Алесандро Диаманти при изпълнението на решителната дузпа, с която “адзурите” елиминираха “трите лъва”.
* Властите за борба с икономическите престъпления в Барселона предявиха иск към нападателя на Анжи и звезда на националния отбор на Камерун Самуел Ето’о заради неизплатени данъци в размер на 3,5 милиона евро.В продължение на години Ето’о е използвал различни схеми за укриване на налози.
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* Бившата звезда на швейцарския ски спорт Паул Акола уби осемгодишно момче с косачка за трева при трагичен инцидент близо до Давос.
 
ЮЛИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Бившият английски национал Уейн Бридж наби гост на сватбата на свой приятел, който изпял песен във възхвала на Джон Тери.
* Италианският национал Марио Балотели поиска тест за бащинство на бъдещето дете на бившата си приятелката Рафаела Фико. Нападателят се усъмни в твърденията, че именно той е бащата.
* Австрийският национал Марко Арнаутович беше арестуван за обида към полицай, който го спрял на проверка на пътя. Футболистът заявил: "Целуни ме отзад. Нищо не можеш да ми кажеш. Печеля толкова много, че мога да купя живота ти!"
 
ВСТРАНИ ОТ СПОРТА
* Голям скандал избухна в САЩ във връзка с облеклата на представителите на страната на олимпийските игри в Лондон, след като стана ясно, че дрехите са ушити в Китай.
 
КРАЯТ НА ЮЛИ И НАЧАЛОТО НА АВГУСТ
ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ В ЛОНДОН(27 юли – 12 август)
912.jpg* Осем бадминтонистки от Китай и Южна Корея бяха изхвърлени от олимпийските игри в Лондон заради симулативна игра и умишлени загуби от тактически съображения в мачове от олимпийския турнир.
* Световният и европейски шампион по футбол Испания отпадна в груповата фаза на олимпийския турнир.
* Международният олимпийски комитет отне златния медал на шампионката от Лондон на тласкане на гюле Надежда Остапчук (Беларус) заради допинг.
 
АВГУСТ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Треньорът на Ювентус Антонио Конте беше наказан със спиране на правата за 10 месеца, тъй като е разполагал с информация за манипулиране на футболни срещи, а не е предупредил властите.
* Българският национал Ивелин Попов беше изваден от състава на Газиантепспор заради несериозно отношение. От клуба обявиха, че са готови да продадат българина и в края на месеца Попов вече беше футболист на руския Кубан (Краснодар).
* Бразилският защитник на Бенфика Луизао нокаутира съдията по време на контролна среща с Фортуна (Дюселдорф) и беше лишен от състезателни права за международни срещи за период от 4 месеца.
* Българският национал Димитър Рангелов получи червен картон в 37-ата минута при загубата на Люцерс с 0:2 от Генк. Швейцарският тим отпадна от Лига Европа с общ резултат 2:3, а местните медии обявиха българина за главен виновник за отпадането.
* Вратарят на Барселона Виктор Валдес също беше заподозрян във фалшивикация при получаването на лиценз за правоуправление на яхта.
 
ЛЕКА АТЛЕТИКА
* Звездата на световната лека атлетика Юсейн Болт забрани на приятелката си Каролина Крезлова да се пече на слънце, в резултат на което тя прекрати връзката им.
 
ДРУГИ СПОРТОВЕ
*Гари Каспаров беше арестуван, гръмнаха медиите в Русия. Легендарният шахматист е бил задържан от московската полиция по време на митинга, съпътстващ делото на пънк-групата "Пуси райът". В същото време обаче московски полицай се обърна за медицинска помощ, твърдейки, че е бил ухапан пред сградата на съда в руската столица именно от великия шахматист.
 
СЕПТЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Ръководството на Фиорентина поиска Димитър Бербатов да плати самолетния балет, който клубът купил на българина за пътуването му от Лондон до Флоренция за евентуален трансфер на Бербо на “Артемио Франки”.
* Треньорът на Милан Масимилиано Алегри и наставникът на младежкия тим Филипо Индзаги се хванаха за гушите пред погледите на играчите на “росонерите”. Инцидентът се случи в клубната база на Милан.
* Българският национал Станислав Манолев беше изгонен в мач на младежкия тим на ПСВ Айндховен. Заради провинението си получи наказание да не играе в Холандия за срок от 40 дни.
 
ДРУГИ СПОРТОВЕ
*Скандал избухна в Румъния с бившата спортна гимнастичка и сребърна медалистка от световното първенство през 2003 година Флорика Леонида. 25-годишната вече бивша спортистка работи като елитна проститутка в Германия. Тя се подвизавала под псевдонима Ина в "Еротикпарк-Улм" в Нойе-Улм.
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) обяви за трети път локаут в последните 18 сезона, след като представителите на Съюза на играчите не приеха предложението на ръководството на Лигата за нов колективен трудов договор. За последно локаут в НХЛ имаше през сезон 2004/2005.
 
ОКТОМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Българският национал Димитър Рангелов нокаутира съотборника си в Люцерн Жером Тисон по време на тренировка. Нападателят ударил Тисон с глава в лицето. Рангелов беше заплашен с изгонване от клуба.
* Английският рефер Марк Клатънбърг стана център на голям скандал. При победата на Манчестър Юнайтед с 3:2 като гост на Челси той изгони несправедливо Фернандо Торес и зачете третото попадение на “червените дяволи”, което беше от засада. Играчи на “сините” се оплакаха, че съдията ги е обиждал на расова основа.
 
ДРУГИ СПОРТОВЕ
* Легендарният колоездач Ланс Армстронг беше лишен от седемте си титли от Тур дьо Франс и всички успехи от 1999 г., след като се появиха доказателства за употреба на допинг от страна на Армстронг.
 
НОЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Феновете на Манчестър Юнайтед освирката аплодисментите в чест на Стилиян Петров, които са традиционни в 19-ата минута на мачовете на Астъв Вила. Скандалното поведение на привържениците на “червените дяволи” беше при победата на техния тим с 3:2 над “виланите” след обрат.
* Гей скандал разтресе съблекалнята на Ливърпул, след като 19-годишният халф Сусо нарече испанския си сънародник Хосе Енрике – гей.
 
ЛЕКА АТЛЕТИКА
* Индийската лекоатлетка Пинки Прамник се оказа мъж.Направените медицински тестове доказаха, че Прамник е мъжки псевдохермафродит, който има някои женски физически характеристики. Това пък позволи на индийските власти да повдигнат срещу Прамник обвинения за изнасилване и измама.
26-годишният бивш лекоатлет беше арестуван през юни след обвинения за изнасилване на жена, с която е живял заедно.
* Руската състезателка в хвърлянето на диск Дария Пишчалникова беше лишена от сребърния си олимпийски медал от Лондон 2012 заради положителна допинг проба.
 
ДРУГИ СПОРТОВЕ
*Международният олимпийски комитет отне бронзовия медал от Лондон 2012 на узбекистанския борец Сослан Тигиев заради положителна допинг проба, която Тигиев в дал на Олимпиадата.
 
МОТОРНИ СПОРТОВЕ
* Пиянски бой избухна в бокса на HRT след Гран при на Бразилия. Част от механиците, които бяха съкратени заради финансовите проблеми в отбора веднага атакуваха канцеларията на тима в опит да получат компенсация за загубената работа. Ръководството на тима обаче нямало готовност да се разплати с тях непосредствено след състезанието, което повишило напрежението. За капак част от вече бившите служители на HRT били ударили няколко питиета за смелост. Спиртните напитки дали резултат и именно почерпените механици скочили на бой на шефовете.
 
ВСТРАНИ ОТ СПОРТА
* Истинска истерия се развихри около новородената втора дъщеря на Димитър Бербатов или по-скоро около нейното име. Първоначално втората щерка на футболиста е била кръстена Елена-Маргарита, за да бъдат доволни и майката на Бербо и неговата приятелка. Впоследствие по еднолично решение на Елена втората й същеря ще носи името Елиа.
 
 
ДЕКЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
SNN0205A___620_1630559a.jpg* Челси стана първият носител на трофея от Шампионската лига, който в сезона след триумфа си отпада от турнира след груповата фаза.
* След провала в Шампионската лига “сините” се издъниха и на световното клубно първенство, където на финала отстъпиха на Коринтианс и беше сложен край на петгодишната европейска доминация на турнира.
* Феновете на Зенит обявиха, че не желаят любимият им клуб да купува футболисти, които са тъмнокожи или гейове.
* Шест фуболни клуба бяха извадени от участие в евротурнирите – Малага, Хайдук (Сплит), Осиек, Рапид (Букурещ), Динамо (Букурещ) и Партизан, заради финансови задължения.
* Звездата на Тотнъм Уилям Галас прати жена си в болница след семейна свада.
* Футболистът на Уест Бромич Лиъм Риджуел се забърка в грандиозен скандал. В Интернет се появи снимка, на която 28-годишният футболист си бърше задните части с банкноти от по 20 паунда. А сумата в ръцете му и пред тоалетната чиния е около 1000 паунда
 
БАСКЕТБОЛ
* Сан Антонио Спърс плати глоба от 250 000 долара, след като треньорът Грег Попович заложи на резервите при загубата със 100:105 от шампионата Маями Хийт. Тим Дънкан, Ману Джинобили, Тони Паркър и Дани Грийн въобще не бяха в състава за мача.
* Баскетболният национал на Израел Гай Пнини се забърка в грандиозен скандал, който му донесе солидна глоба и лишаване от капитанската лента на Макаби (Тел Авив).29-годишното крило е обидил противников играч. Освен нецензурните думи Пнини е нарекъл “германски нацист” центъра на Апоел (Тел Авив) Йонатан Скьолдебранд. Любопитното е, че шведът е с еврейско потекло.Във вербалната си атака Пнини е нарекъл Скьолдебранд кучи син, бял боклук и му е пожелал да развие мозъчен тумор, а баща му да почине от рак. 
 
ЛЕКА АТЛЕТИКА
*Европейският шампион с щафетата 4 х 100 метра на Холандия Бриан Мариано е арестуван със 720 грама кокаин. Атлетът, който е роден на островната група Холандските антили, е спипан с наркотика на летището в Кюрасао.
* Шесткратният олимпийски шампион Юсейн Болт преживя любовна раздяла за втори път през тази година. Той беше зарязан от счетоводителката Меган Едуардс чрез SMS, след като поиска от нея по-често да пътува от Лондон до Ямайка.
* Олимпийската вицешампионка в хвърлянето на диск Дария Пишчалникова остана без сребърния си медал от Лондон 2012 и беше лишена от състезателни права доживот, след като за втори път беше хваната с положителна допинг проба.