Германските клубове се представят този сезон изключително зле на международната сцена. Конкуренцията става все по-добра, докато Бундеслигата е в застой.

На проведения днес жребий за осминафиналите на Шампионската лига Бундеслигата бе представена единствено от Байерн. Германия остана в най-престижния европейски клубен турнир точно с толкова участници, колкото Турция, Швейцария, Украйна, Португалия и Франция. Два от отборите на осминафиналите идват от Италия, три от Испания, а пет са от Англия. Това не е случайност, а още една индикация за алармиращо развитие на немския футбол.  

От германския финал в Шампионската лига на „Уембли” през 2013 година между Борусия (Дортмунд) и Байерн, вследствие на който се заговори за пробуждане, за германския футбол нещата не вървят добре. Това си има много причини, една важна от тях са парите. Парите от телевизионни права и финансовото изоставане от английската Висша лига. Парите на шейховете и олигарсите.

Байерн, единственият германски представител на осминафиналите и нещо като последната надежда на страната, не пожела да се включи в трансферната лудост, както нарече Ули Хьонес масовото харчене на пари за нови играчи. Баварците обаче трябва да бъдат по-креативни и да измислят нещо. Това призова напоследък голмайсторът им Роберт Левандовски. Всичко това важи със сигурност за Байерн, но преди всичко и за всичко останали. В крайна сметка е много трудно човек да си представи в близкото бъдеще Дортмунд да сложи 222 милиона евро на масата за Неймар, РБ Лайпциг да даде 105 милиона евро за Пол Погба или Шалке 04 да изхарчи 90 милиона евро за Гонсало Игуаин.

Само четири тима са играли на финалите в Шампионската лига от нощта на „Уембли” през 2013 година. Това бяха Реал (Мадрид), Атлетико (Мадрид), Ювентус и Барселона – отбори, които всички заедно са инвестирали 66 милиона евро или дори повече само за един играч. Възродените и изключително платежоспособни англичани, Манчестър Сити на Пеп Гуардиола, Манчестър Юнайтед на Жозе Моуриньо, Челси на Антонио Конте, Ливърпул на Юрген Клоп или Арсенал на Арсен Венгер не бяха част от тази сметка. Още по-малко подсигуреният добре финансово ПСЖ.

Проблемът на Бундеслигата започва не на върха, далеч по-надолу, в средата на таблицата. Човек се нуждае от само един поглед към резултатите, съставите и трансферите на средняците в Англия, Испания, Италия и Германия. Само да се погледне по-нашироко към върха. В момента на Острова няма голяма интрига на върха, но това се дължи на факта, че Гуардиола отново е формирал тим, който се движи страховито близо до футболната перфекциозност. След „гражданите” се борят шест равностойни тима. В Италия засега три тима са кандидати за титлата – Интер, Ювентус и Наполи, а в Испания борбата всяка година е между двата големи гранда. Дори в доминираната от ПСЖ френска Лига 1 имаше интрига, тъй като настоящият шампион идва от Монако. В Бундеслигата борба за титлата от 2012 година фактически въобще не съществува. Точно затова германците се провалиха този сезон на международната сцена. Борусия (Дортмунд) не спечели нито един мач, взе само две точици срещу АПОЕЛ (Никозия). РБ Лайпциг също отпадна от Шампионската лига в равностойна група. В Лига Европа Хофенхайм се провали в група с Брага, Лудогорец и Истанбул Башакшехир, а Херта направи същото в група с Атлетик (Билбао), Йостерсунд и Зоря (Луганск). За опашкарят в Бундеслигата Кьолн с оглед моментната форма е напълно разбираемо отпадането в компанията на Арсенал, Цървена звезда и БАТЕ (Борисов).

Една здравословна трансферна политика и спортните резултати не се изключват. Това вече го показаха в близкото минало Атлетико (Мадрид), Тотнъм и дори Реал (Мадрид). Все повече тимове настъпват към върховете в техните първенства, докато Бундеслигата в най-добрия случай е в застой и може да предложи към момента само Байерн. Нещата за германския футбол изглеждат доста мрачни на международната сцена.

По материал на Никлас КЬОНИГ, Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА