Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Всички родни футболни запалянковци тръпнат в очакване на съботното дерби на България между ЦСКА и Левски. Прогнозите на повечето специалисти са, че срещата ще завърши при равен резултат, което навежда на мисълта, че двата отбора са смятани за равностойни (това и на хартия, и на практика изглежда съвсем резонно, поглеждайки класирането, а и моментната форма).

Другото нещо, което подкрепя тезата за хикс, е че от стратегическа гледна точка за двамата треньори равен резултат и спечелена точка ще бъде добре прието, имайки предвид, че победа хем ще откъсне на върха триумфиралия отбор (макар и на едва три точки), хем той ще има успех повече в преките двубои между "червени" и "сини".

Тук обаче идва едно голямо "НО". От стратегическа гледна точка равенството би трябвало да устройва само един от двата отбора. Това е отборът на Славиша Стоянович - Левски, НО не и водения от Нестор Ел Маестро ЦСКА. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Мнозина ще се запитат защо, а причините, поради които победа за "червените" изглежда задължителна, са две:

На първо място няма как да не се спомене доста по-леката предстояща програма на "армейците", която ако бъде използвана възможно най-добре и се вземат възможно най-много точки, то ЦСКА би трябвало да дръпне на върха пред Левски и Лудогорец. На "червените" им предстои символично гостуване на закъсалия Септември и домакинство срещу Етър. Веднага след тези мачове предстоят два наглед по-тежки - гостувания на Берое и Локомотив (Пд) (първата среща със "смърфовете" в София бе спечелена от "армейците" с 2:0). След тези гостувания "червените" отново имат по-леки съперници - домакинство на Витоша и гостуване в Русе на Дунав. 

За Левски програмата далеч не е толкова благосклонна и евентуална загуба на "сините" в дербито може да ги отдалечи от върха сериозно в следващите седмици, тъй като предстоящите им съперници са доста сериозни. След мача с "червените" Левски домакинства на Славия, а след срещата с "белите" идва и гостуване в... Разград срещу шампиона Лудогорец. Веднага след това е най-лекият мач за "сините"  -домакинство на закъсалия Верея. След него обаче Левски отново ще бъде изправен срещу стената - две домакинства на Ботев (Пловдив), както и на бойкия тим Ботев (Враца), който вече разполага с Валери Божинов в състава си, а между тях ще има гостуване във Варна срещу Черно море.

Втората причина, поради която възпитаниците на Нестор Ел Маестро трябва да търсят успех, завземайки върха, също изглежда ясна - те вече загубиха едно дерби от началото на сезона. Това е гостуването в Разград срещу Лудогорец, където "червените" претърпяха поражение с 0:1. Тук отново ще възникне въпросът: "Защо пък равенството също ще бъде провал?". Отново отговорът е прост - ако ЦСКА желае титлата, то неминуемо ще трябва да печели срещите именно срещу големите си конкуренти, макар и в толкова ранен етап на първенството.

Така в събота, 29 септември, ни предстои да разберем развръзката на дербито, което може да предопредели сезона на "червени" и "сини".

Звезделин ХРИСТОВ/БЛИЦ Спорт

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019