Байерн е на път да върне Юп Хайнкес от пенсия на треньорския пост след историческия и единствен требъл под негово ръководство през 2013 година. Това е една логична крачка и потенциално кралско решение.

„Това е кралско решение. Шапка долу за това, което нашите шефове постигнаха”, каза бившият капитан на тима Филип Лам за привличането на Хосеп Гуардиола на мястото Юп Хайнкес още през януари 2013 година, когато баварците обявиха назначението на испанеца за след края на сезона, в който отборът спечели требъл. Филип Лам сложи край на кариерата си, а Хосеп Гуардиола е начело на Манчестър Сити, но за кралско решение може отново да се говори в близките дни, при това отново във връзка с името на Юп Хайнкес.

Босовете на баварците ще заложат на един стар познайник. Те знаят с какъв специалист ще разполагат в лицето на Юп Хайнкес. Той е добре познат, стойностен треньор и с него Байерн е постигнал големи успехи. 72-годишният специалист може да се върне в треньорската професия и бързо да сложи край на неспокойната обстановка в клуба, поемайки отбора за четвърти път в историята. Хайнкес все още познава голяма част от играчите. Под негово ръководство вече са играли Мануел Нойер, Жером Боатенг, Хави Мартинес, Давид Алаба и Рафиня. Намиращият се в доста колеблива форма Томас Мюлер също е част от тази редица играчи, както още Франк Рибери и Ариен Робен, които се обявиха срещу уволнения Карло Анчелоти и ускориха изхвърлянето на италианеца. Добрите отношения на Хайнкес с Артуро Видал от съвместната им работа в Байер (Леверкузен) също са предимство.

Хайнкес би останал до края на сезона, след което ще направи място за наследника си, а той също вече е в плановете на баварците - Юлиан Нагелсман (Хофенхайм), Юрген Клоп (Ливърпул) или който и да е той.

Сигурно е само, че Байерн ще може да представи желания нов треньор едва следващото лято, а Хайнкес е само временно решение до тогава. Тимът от Мюнхен има вече добър опит с такива решения. В края на 1993 година след уволнението на Ерих Рибек на поста застана клубната икона Франц Бекенбауер. Той остана до края на сезона и след това освободи мястото за италианеца Джовани Трапатони. Всичко се повтори и през 1996 година, когато Кайзера пое тима за два месеца преди идването на Ото Рехагел. И дори самият Хайнкес бе в тази роля. През април 2009 година той замени Юрген Клинсман за два месеца преди пристигането на холандеца Луис ван Гаал.

Решението на Байерн за Хайнкес е и решение срещу Томас Тухел. Той е единственият треньор, който пасва на профила на тима и може веднага да бъде ангажиран. Тухел и баварците обаче не успяха да се разберат. Президентът Ули Хьонес и изпълнителният директор Карл-Хайнц Румениге не се довериха на Тухел да изведе Байерн отново до познатите висини. Неговото привличане от гледна точка на клуба щеше да е само един експеримент. Баварците обаче нямаха желание за това и искат да заложат на познатия Хайнкес. Логично и кралско решение!

По материали на Никлас КЬОНИГ, Goal.com и Франк ван дер ВЕЛДЕН, Sportschau.de
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

 

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА - ТУК!