Всъщност, Левски, имаме много проблеми!

Измина един полусезон, а годината отново е писана нулева. Десета поредна нулева. И за да се случва това с клуб, който има 26 титли и 25 купи на България, явно има много проблеми.

Първо виновен беше Делио Роси - тръгна си. Дойде Славиша Стоянович и Левски се промени. Офанзивният футбол се завърна и "сините" започнаха да нижат победи. Публиката се завърна, а всичко беше по мед и масло. Но хората вътре в клуба знаеха, че не е така. 

Славиша не спираше да повтаря, че в съблекалнята няма дух и липсват български играчи. Направи се опит да се привлече Мартин Райнов, но се оказа, че Левски дължи смешна за клуб от този ранг сума на агент и в крайна сметка националът остана в Стара Загора. Знак, че и финансово Левски не е добре.

Загубата от Черно море за Купата съвпадна с подписването на един знаков договор, от който тръгнаха всички проблеми в играта на Левски. Обертан получи това, което пожела. Но останалите с изтичащи договори - не. И няма как в една съблекалня това да не се усети. Няма как всеки един футболист да не знае под каква сума и при какви условия Обертан ще играе в Левски следващите години. И няма как това да не се отрази на Цветкович и Яблонски, които допреди това бяха всеки мач сред най-добрите за "сините". Само Кабрал успя да запази своята форма и игра, въпреки, че и неговият договор изтича.

Отборът се раздели на групички - френскоговорящи, португалоговорящи, българо-сръбски говорящи, английскоговорящи. 

В същото време в съблекалнята се появиха още нови играчи - Луан Виана, Луи Нганиони, Ники Михайлов. Славиша трябва да тренира над 30 футболисти! Над 30! Цели шестима вратари. Няма треньор в света, който да води нормални тренировки с толкова голяма група играчи. И "резултатите" от това не закъсняват. В Левски е пълно с  играчи, които никой не знае защо са там. Редица чужденци, които вземат заплата без видима причина за това. 

И ако мислите, че проблемите са само в съблекалнята и на терена, лъжете се. 

Левски има директор по всичко, който не си вдига телефона на агенти, на представители на клубове, на които "сините" дължат пари, на представители на фирми... На никого. Директор, който не може да бъде открит. И който отговаря само чрез Фейсбук,... когато не е зает. Директор, който бе уловен в лъжа. По думите му "сините" били предложили нови договори на Яблонски и Цветкович, а в същото време не си вдига телефона на агента на чеха, по думи на Гонзо. Доста професионално отношение. 

Левски има скаут, който гледа само мачове на... Левски. Играе ролята на началник, на спортен директор, на главен скаут, на какъв ли не. Доведе куп играчи, за които някой ден върхът в кариерата им ще бъде, че са били в групата на Левски за мач с Верея, примерно. И сега всички тези играчи са ненужни. И ще се плащат компенсации. Но скаутът не иска да е директор, защото така ще трябва да излезе напред и да се освети дейността му, ще трябва да поеме отговорност и ще му бъде търсена сметка.

В Левски е пълно с лица, които се крият зад институцията Левски. И когато им кажеш, че не си вършат професионално работата и явно нямат капацитет за това, те излизат пред феновете и обществеността. И посочват: "Виждате ли, този атакува Левски, онзи атакува Левски". Не, този и онзи не атакуват Левски. Този и онзи искат Левски да върви и посочват видимо некадърните хора. А тези, видимо некадърните, пак излизат и казват неща от сорта на: "Фактите не са такива...". Но не казват какви са.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Левски няма дълго време спортен директор, а това е пагубно. Ролята се изпълнява наполовина от главния скаут, наполовина от изпълнителния директор. А двамата взети заедно не правят дори половин спортен директор. 

Идва зимна подготовка. Славиша Стоянович ясно заяви какво иска, за да се случат нещата. Иска намаляване на групата с от 6 до 8 футболисти, освобождаване на ненужните и привличане на играчи с определени характеристики. И нещо много важно - словенецът иска играчи, за които са известни не само футболните им качества, но и личностните такива. Защото в Левски реално има само един играч, който е ставал някога шампион на някоя страна - Милош Цветкович с Цървена звезда. И Славиша Стоянович. Е как да станеш шампион или да вземеш купа, при положение, че нямаш играчи с такъв манталитет?

И сега в следващите две седмици Левски трябва да работи. Много да работи. За да може на първия ден от подготовката Славиша да има ясна група, с която ще работи. И всички нови попълнения да бъдат в нея, а всички ненужни да са извън нея. И да не са 30 футболисти или повече. А 22-23. Заедно с трима вратари, а не шестима, както е сега. 

Можем обаче да предскажем - на първата тренировка за новата година в Левски ще бъдат абсолютно същите футболисти. Без нито един освободен, без нито един привлечен. Защото този филм сме го гледали всяка зима и всяко лято. Когато останат 2 седмици до старта на шампионата, ще излезе някой директор и ще каже: "Да, забавихме се, но селекцията е сложен процес и не искаме да правим грешки". И така ще започне първенството с взети на кило в последния момент няколко свободни агенти и с платени компенсации на Ривалдиньо, Полачек, Нашименто, Виана, Белмонт... 

Левски трябва да изпълни исканията на Славиша. И да уреди пристигането на Павел Колев. И да намери спортен директор. Незабавно! И Славиша, Колев и новият директор да бъдат оставени да работят. За да може да бъдат поставени основите на нещо, което да започне да се доближава до Левски и смисъла на клуба. 
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ
ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019