Българският национален отбор по баскетбол се представи повече от добре в предварителните световни квалификации през лятото. Записахме четири победи от четири мача и продължихме в същинската квалификационна кампания. Жребият ни събра с Финландия, Исландия и Чехия. Група, която е преодолима с оглед на това, че напред продължават три от четирите отбора. Каквото обаче ние сами си направим, никой не може да ни направи.

Когато наглед малки гафове зачестят набързо се изпарява доброто впечатление. Остават два дни до лагера на националите, които другият петък (24 ноември) приемат Финландия в Ботевград. 48 часа преди сбора селекционерът Любомир Минчев все още не е обявил на кои баскетболисти ще разчита. Наясно сме с дисциплината и правилата при Минчев, но кому и нужно такова криене? Някой ще изненадаме или ще уплашим, криейки състава до последно. Отговорът е сто процента - не. Почти всички съперници обявиха съставите си и започват подготовка.

Вторият гаф обаче е далеч по-голям и няма как да не тревожи баскетболната общественост. Цяло лято се говори за войната между Евролигата и ФИБА, от която са засегнати националните отбори. В това число и нашият. Дий Бост играе в Жалгирис и няма да пристигне за лагера. Клубът вече забрани на националите на Литва си да се присъединят към тима, така че не очакваме да позволи на Бост да дойде в България. Любомир Минчев знае за проблема доста отдавна. И не реагира по никакъв начин с алтернатива за гард чужденец. На прима виста се сещаме за двама, които имат български паспорти - Ърл Роуланд и Ърл Калоуей. Двамата не играят в Евролигата и са свободни. Нали в крайна сметка българските паспорти ги раздадохме, за да може един ден тези играчи да бъдат на разположение на България. Буди голямо недоумение защо в разширения състав от 24 баскетболисти така и не бе повикан друг гард чужденец. Както и защо в списъка го няма центърът Джейсън Уошбърн. Макар за него вече да се чуха оправдания, че няма да преодолее часовата разлика, тъй като в момента играе в Япония. Но когато има желание – начини винаги се намират.

Когато говорим за войната между Евролигата и ФИБА и негативите за България заради Везенков и Дий Бост, нека бъдем обективни и кажем истината. Ние сме засегнати, няма спор – и двамата са лидери в отбора ни и се представят чудесно, но нашите противници страдат не по-малко от тази война. Дори повече, защото Финландия е без трима баскетболисти – Петери Копонен (Барселона), Сасу Салин (Уникаха) и Лаури Марканен (Чикаго Булс). Чехите ще бъдат без Ян Весели (Фенербахче) и Томаш Саторански (Вашингтон Уизардс).

Надяваме се и този път отборът да продължи тенденцията и да се представи добре. Ще бъде глупаво, ако не използваме инерцията от лятото и добрия жребий в групата. За първи път от доста години насам имаме не лоши шансове да стигнем малко по-далеч дори и в квалификациите, а не да бъдем боксова круша. За това обаче също трябват добри треньорски и мениджърски решения...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ