Той беше добър вратар, а сега е отличен анализатор в Диема на мачовете от вътрешното първенство. Удоволствие е да слушаш коментарите му, които винаги са точни, професионални и солидно аргументирани. Йордан Господинов може да направи блестящ анализ не само на двубоите, но и на всички интересни ситуации в двете наказателни полета. Освен това в речника му липсват паразити. Момчето се изразява с учудващо за бивш футболист богато слово – много добре подредени и конструирани изречения, ясна и отлична мисъл. За разлика от други, които мънкат, ъкат и търсят някъде под камерите и микрофоните думи, за да построят поне една точна фраза, и все не могат да ги намерят.  

Ненапразно Господинов е един от постоянните гости в спортното студио, а според мнозина е най-добрият от отразяващите родната efbet Лига. Така е и според БЛИЦ. Нашата агенция обаче ще си позволи да направи две-три забележки на Господинов поради следната причина.

Анализаторите като Данчо трябва да владеят идеално българския език, защото зрителят ги копира, попива думите им и после ги използва в своя речник. Децата и юношите са най-големите почитатели на най-популярната игра и слушат под лупа всичко, което чуват от екрана.

Хубаво е да им направиш стойностен анализ, в който да извършиш разрез по най-добрия начин на случилото се на терена. Но още по-хубаво е, когато всичко това е подпечатано с грамотен и правилен български език. Когато застанеш пред камера в ефир, където те гледат стотици хиляди зрители, си длъжен да бъдеш перфектен. А перфектността изключва езикова некомпетентност.

Не ни разбирайте погрешно - при Данчо тази некомпетентност я няма. Категорично. Но той допуска езикови грешки, които малко или много дразнят. Още повече, че те излизат от устата на човек, който има не само добра физическа, но и умствена визия. 

Какво имаме предвид: Йордан Господинов е родом от Източна България, където глаголите от сорта на „говорим” и „работим” се употребяват правилно. За разлика от София и Западна България, където въпросните думи неправилно се изговарят „говоримЕ”, „работимЕ”.

Неведнъж сме го чували да казва нещо от сорта: „Когато говоримЕ за най-добрия български отбор в последните години, това безспорно е Лудогорец”.

Данчо употребява неточно и някои други глаголи. Например в следното изречение: „Когато Тиаго Родригес излезНа от терена, играта на ЦСКА се промени в негативна посока”.

Дума като излезна липсва в българския правописен речник.

Някои ще кажат: „Ама това са дребни неща”. Не, категорично не са дребни. Напротив. Както вече споменахме – анализаторът трябва да служи за пример на зрителите. И ако Йордан Господинов изчисти неточностите, той наистина ще бъде повече от перфектен.
ЯСЕН ЯВОРОВ/БЛИЦ СПОРТ