“Ще вземем момичето след теб, защото не са ти достатъчно дълги краката”...

В повечето случаи потърпевшата намразва целия свят около себе си, иска да захвърли всичко, ако може да избоде очите на този, който й е нанесъл поредната неправда. Вероятно и на момичето, за което ще пиша, й се е срутил за пореден път таванът на главата. Питала се е: “Защо все на мен? Защо трудът ми не получава награда? Защо не ме искат?”...

...Сега, няколко дни преди Олимпиадата Невяна Владинова е момичето, което с гордост представя България в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика. Трудът й вече е възнаграден, неправдите са останали зад гърба й. В шеговит тон – вероятно и краката и са станали по-дълги. Неви, както я наричат всички, е част от елита на световната художествена гимнастика. Част от осемте или десетте най-добри състезателки в света. Повтарям – в света. Нали не се сещате за българи, които са в Топ 8 или Топ 10 на най-добрите на каквото и да е било в света. По принцип българинът е свикнал да не оценява или да подценява, но това, което прави това момиче, е достойно за уважение.

“Много пъти съм чувала - ще вземем друго дете, което е по качетвено и по-красиво от теб. Аз обаче не се отказвах и исках на пук да им докажа, че успея”, казва Неви във филма на Флориана Иванова “Златна надежда”. “Това ме мотивираше допълнително, за да докажа, че не е най-важното да са ти толкова дълги краката”, допълва родената в Плевен гимнастичка.

Неви е едно от многобройните, десетки, а може би и стотици деца, които избират спорта пред нормалното детство. Тя е родена в Плевен, но 11-годишна идва в София сама. Да, майка й пътува всяка седмица, за да е близо до нея, но не е същото. Тренировки, тренировки и пак тренировки. Това е животът на Невяна. Тя дори живее в залата, където са настанени децата като нея, които идват от други градове. За нея от 11 години няма друго освен тренировки. И сълзи. И труд. И лишения. От всичко по много. Някои казват, че това е цената на успеха, но малцина са готови да се пожертват, за да стигнат до този успех. Невяна е една от тях и тепърва ще постига още.

В последните няколко години център на внимание винаги е бил ансамбълът. Съвсем нормално и обяснимо, тъй като почти всяка седмица има състезания, от които момичетата се връщат с медали. Невяна Владинова сякаш остава в сянката на ансамбъла, което не е справедливо. Всъщност, май така започнахме – с неправдата...

В последните 3-4 години Неви показа невероятно израстване, което нямаше как да остане незабелязано от съдиите. Вижте оценките от последните й световни купи. Тя вече спокойно получава над 18,000, което й осигурява почти винаги финали на отделните уреди. Дойде и първият медал от Световната купа в София, който само показа огромния потенциал в качествата на красивата гимнастичка. Ясно е, че рускините са фаворитки, но след тях има една група гимнастички, към която вече с гордост слагаме и нашата Невяна. Българката мери сили с вече доказани момичета - Марина Дурунда, Нета Ривкин, Бертолини, Мустафаева, Йон Джае Сон и дори ги побеждава.

На Световното в Щутгарт през септември миналата година Невяна Владинова бе герой. Спечели квота за Олимпиадата и след няколко дни заминава за Рио. Мечтата й е да влезе в Топ 8. Сигурни сме, че може да го направи. А след Игрите я очаква още едно щастливо събитие – сватба с любимия й. Дано празникът е двоен, хубаво представяне в Рио и венчило.

Неви, смажи ги с Булерия-та...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Неви с треньорката й Бранимира Маркова. Човекът с най-големи заслуги за израстването на Владинова

Най-щастливият момент - медал от Световната купа в София