Преди около десетина дни коментаторите в „Скай Спортс” малко прибързано обявиха Ливърпул за абсолютен фаворит във Висшата лига, та даже и в Шампионската. И направиха някакво сравнение между Юрген Клоп на „Анфийлд” и Жозе Моуриньо на „Олд Трафорд”. Как „червените” играели по-добре в сравнение с тима от Манчестър. И как германецът вървял по правилния път за разлика от Специалния.

Трябва да признаем, че колкото и да ги сочим за пример и да се опитваме да ги копираме, на Запад понякога също пишат и говорят неверни неща.

Първо за Моуриньо в Юнайтед и Клоп в Ливърпул. Португалецът пое „червените дяволи” през лятото на 2016 година, а в понеделник 8 октомври (ден след дербито с Манчестър Сити) ще се навършат точно три години откакто Юрген седна на горещия стол на „Анфийлд”.
Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)
Вижте фактите. При Жозе Ман Юнайтед спечели три трофея – Суперкупата на Англия, Купата на Лигата на Острова и Лига Европа.

Клоп е повече време в Ливърпул, но до момента само калъфки. И нищо друго...

Вярно е, че в момента Юнайтед е в криза и като че ли раздялата с Моуриньо наближава. Тимът е далеч от познатата преди време топформа, когато печелеше не само титлата, но и Шампионската лига. На „Олд Трафорд” сякаш тегне някакво проклятие от оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън до днес. След шотландеца – само потоп. Но все пак трите трофея на Специалния са там, във витрината.

В Ливърпул проклятието е още по-голямо и относно титлата на Англия то датира от далечната 1990 година. Точно оттогава „червените” не са я виждали и помирисвали. Това са си цели 28 лета!

Именно поради тази причина Клоп беше привлечен. Да върне и титлата, и славата на английския гранд. Но след като взе нещата в свои ръце, германецът до момента е с празни ръце в Ливърпул. И май настоящият сезон е последният му шанс.

На химера е на път да заприлича и анализът на английските коментатори, че в момента „червените” са по-силни от миналия сезон. Вярно, Ливърпул излекува „ахилесовата си пета” на вратарския пост, привличайки бразилеца Алисон Бекер. В защита, когато Ван Дайк е на терена, проблемите изглеждат по-малко. А с купуването на Наби Кейта и Фабиньо беше укрепена халфовата линия. Шакири просто бе взет за „златна резерва” и запълване на дупки в нападението при контузии и наказания.

Но именно атаката, определяна като атомна и звездна, като че ли лети в по-ниска орбита. Салах безспорно не е във формата от миналия сезон, същото се отнася и за Садио Мане.

Всъщност, не бива да прибързваме с крайните оценки. Големите тестове за Ливърпул предстоят. Първият такъв е в неделя, когато на „Анфийлд” ще излезе Манчестър Сити.

А има едно неписано правило във футбола – всичко зависи от формата ти напролет, когато е заключителната част на сезона. Ако „червените” се подсигурят с още едно-две попълнения през зимната пауза и влязат във финалните мачове в оптимално състояние, чак тогава Клоп и компания ще си заслужат похвалите. В противен случай немецът може да си тръгне от  Ливърпул с нито една купа. За разлика от Моуриньо в Юнайтед...
ЯСЕН ЯВОРОВ/БЛИЦ СПОРТ